Negyedik helyen végzett Rasovszky Kristóf

Éremért jöttem, ami most nem sikerült, az utolsó egyenesnél kicsit beragadtam – nyilatkozta az úszó Európa-bajnokság nyíltvízi 5 kilométere úszó száma után a negyedik helyen célba érkező Rasovszky Kristóf.

B. Virág Rita

Budakalász, 2021. május 12. A késõbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf (k) a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes Európa-bajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2021. május 12-én. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A budapesti úszó Európa-bajnokság nyíltvízi számait a Lupa-tavon rendezik meg, ahol a Balaton Úszó Klub (BÚK) legjobbjai is képviseltetik magukat.

A férfiak 5 kilométeres számában a veszprémi egyesületből rajthoz állt a címvédő Rasovszky Kristóf, valamint a még junior korú Betlehem Dávid is.

A későbbi negyedik helyezett Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes Európa-bajnokságon a budakalászi Lupa-tavon
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az erőpróba elején a mezőny három kiemelkedő egyénisége, Rasovszky, a német Florian Wellbrock, valamint az olasz Gregorio Paltrinieri rögvest az élre állt. Az első körben ők vezették a mezőnyt.

A második körhöz érve, Rasovszky mepróbált ritmust váltani és egy testhossznyi előnyt szerzett magának. Sokáig úgy tűnt, érvényesül a veszprémi klasszis megszokott taktikája, és állva hagyva ellenfeleit. Azonban az utolsó egyeneshez érve nem várt ellenfelek úsztak fel rá, nagyjából öten, hatan vették körbe világbajnokunkat. Elképesztő izgalmak következtek, öldöklő küzdelem indult meg az érmekért, és a végletekig kiélezett hajrában hárman meg tudták előzni Szokolai László tanítványát, aki így a negyedik helyen csapott célba.

– A mezőnyben mindenki ott volt, aki számít. Nagyon jó verseny volt. Nem tagadom,éremért jöttem, de ez most nem sikerült, az utolsó egyenesnél kicsit beragadtam – fogalmazott Rasovszky Kristóf. – Ugyanakkor amiért jöttem, megcsináltam. A végén gyorsabbnak kell lenni – szögezte le.

Szokolai László, Kristóf edzője kifejtette, éremhez vannak szokva, ám teljesen más nagy küzdelemben, erőtől duzzadó csatában kikapni, mint a vert mezőnyben beérni.

– Amikor Kristóf élre állt, akkor megnyugodtam, hogy megvan az arany. Jó állapotban van, közel a csúcsformához. Nyilván a legjobbját Tokióra tartogatjuk. Szoros verseny volt, számomra a harmadik Dari Verani szereplése nagy meglepetés volt, vele nem számoltam. Örülök, hogy a junior Betlehem Dávid 12. lett ebben az erős felnőtt mezőnyben. – mondta. Csütörtökön az olimpiai, 10 kilométerrel folytatják, ahol Rasovszkyért szoríthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!