Fehér Szalag: Idén 274 hajó legénysége vágott neki a vitorlásversenynek

A balatonfüredi mólóról elrajtolt Fehér Szalag rajtja előtt felsorakoztak a Kékszalag eddigi győztes hajói, és tisztelegtek a két legidősebb Kékszalagot nyert kormányos előtt.

Rónai Tamás

Fotó: Balogh Akos

A szombat reggeli időjárás nem fogadta kegyeibe a futamok versenyzőit, de az ünnepélyes pillanatokra az idő megkegyelmezett, és az eső elállt. A látványos esemény kezdetére felsorakoztak a Kékszalag eddigi első helyezett hajói, többek között a Nemere II., a Tramontana, az időrekordot tartó Raiffeisen Fifty-Fifty, valamint a tizenháromszoros győztes Litkey Farkas által kormányzott Prevital nevű hajó, és tiszteletüket tették a két legidősebb Kékszalag bajnok kormányos, a 88 éves Gosztonyi András és a 83. életévében járó Tuss Miklós előtt.

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András nyitotta meg a rendezvényt, külön köszöntötte a két ünnepeltet, akik hosszú évek során megszámlálhatatlan vitorlás versenyen diadalmaskodtak, többek között a Kékszalagon is elsőként haladtak át a képzeletbeli célvonalon.

Fotó: Balogh Ákos/ Napló

- Nagyon megható látvány, ahogy felsorakoztak előttünk a korábban Kékszalagot nyert hajók. Örülök, hogy jobbra fordult az időjárás, bár a programot át kellett szerveznünk, de a vitorlázás mindig alkalmazkodásra kényszerít és tanít bennünket – zárta gondolatait a szövetség főtitkára.

Ezt követően Gosztonyi András, minden idők egyik legjobb magyar vitorlázója köszöntötte az egybegyűlteket. A mai napig aktív sportember az 1972-es müncheni olimpián nyolcadik helyezést ért el Holovits Györggyel, majd egy évvel később a Kékszalagon elsőként futott be a célba.

- Nagyon sokat jelentett számomra a Kékszalag győzelem, mert mindig szerettem részt venni ezen az erőpróbán. 88 éves korom ellenére a mai napig aktívan vitorlázok, rendszeres indulok nyári versenyeken egy 70-es cirkálóval. Egész idő alatt a kormányt fogtam, akkor is, ha egyhuzamban húsz órát kellett talpon lenni, és ez a mai napig nem változott. Ilyen élményben még nem volt részem, nagyon megindító ez a látkép, ahogy a hajók itt sorakoznak előttünk – mondta elérzékenyülve Gosztonyi András.

A másik ünnepeltben, Tuss Miklósban régi emlékeket idézett elő a Kékszalagot nyert vitorlások látványa. 1981-ben a Hárpia nevű hajó fedélzetén, Izsák Szabolcs legénységével az egyik legjobb versenyét futotta a Kékszalagon, és a jó széltaktikájának köszönhetően megnyerték a viadalt.

 

- Édesapám rengeteg érdekes dolgot mesélt a vitorlázásról, így nem tudtam kikerülni ezt az életpályát. Az ember hamar szerelmes lesz ebbe a sportba. Megtiszteltetés, hogy itt lehetek, olyan alkalom, ami még nem fordult elő az életemben – árulta el Tuss Miklós.

A magasztos pillanatokat követően a vitorlázók kilenc órakor rajtoltak el Balatonfüredről. Az eredeti tradíciókhoz hűen a tó keleti medencéjét kerülte meg a mezőny, a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred távot kellett teljesíteni. Az első befutó a Raiffeisen Fifty-Fifty volt, őt követte New Black Jack, majd az RSM Hungary csapata. A 24. Izsák Szabolcs emlékversenyt a Nemere II. nyerte meg az Orpheus, valamint a Sirocco egységei előtt.

A Fehér Szalag volt a nyomkövetés főpróbája az 53. Kékszalag verseny előtt. A fejlesztő és üzemeltető cég alapvetően elégedett volt a szombati próbálkozással, de mivel akadtak hibák, jelenleg dolgoznak ezek kijavításán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!