Nevezési rekord született a Balaton-átevezésen

A szombati Red Bull Balaton-átevezésre idén több mint 3500 nevezés érkezett. A lelkes versenyzők ezúttal a Zamárdi–Tihany–Zamárdi útvonalon teljesíthetik a nyolc kilométeres távot.

Rónai Tamás

Tavaly több mint kétezren eveztek Fotó: MTI

Az előző évben Fonyódon megrendezett eseményt, amely a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvénye, a nagy érdeklődés miatt új helyszínre kellett költöztetni, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) döntése Zamárdira esett. A város polgármestere bízik abban, hogy jó házigazdái lesznek a versenynek, és a jövőben szeretnék egy egész hétvégés sportprogrammá bővíteni. Idén egy főszponzor is csatlakozott a támogatók mellé, így nagy szintet léphet az átevezés, és számos újdonsággal is előrukkolnak a szervezők.

A zamárdi szabadstrandról induló résztvevők 9 és 14 óra között rajtolhatnak majd el a kihíváson, amelynek szintideje két óra, és a nyolc kilométer megtétele után, Tihany érintésével, ugyanoda térnek vissza. Az átevezésen emberi erővel, evezővel hajtott vízi sporteszközzel (kajak, kenu), csónakkal, SUP-pal, sárkányhajóval lehet részt venni. A Balaton-átevezés szintideje kettő óra, ezért a szervezők külön felhívták a figyelmet arra, hogy aki várhatóan ennél lassabban teljesíti a távot, időben rajtoljon el, mert az evezőfolyosót 16 óráig el kell majd hagyni. Újdonság, hogy az előző évekhez képest a mostani átevezésen minden befutó érmet kap, így kézzel fogható emlékük is lesz az eseményről.

A tavalyi évhez hasonlóan, várhatóan idén is sokan teszik meg a távot SUP-on, azaz álló­deszkán, ami jó bemelegítés lesz számukra a szeptember 9–12. között tervezett 2021-es balatonfüredi SUP-világbajnokságra, ahol profi és amatőr versenyzők is elindulhatnak merev, és felfújható deszkás kategóriákban.

Tavaly több mint kétezren eveztek
Fotó: MTI

A hatályos rendelet értelmében a rendezvényre belépéskor be kell mutatni a védettségi igazolványt, vagy védőoltást igazoló applikáció­igazolást, vagy az érvényes versenyzési engedélyt, a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány kíséretében.

A szervezők nagyon bíznak benne, hogy szombaton kegyes lesz hozzájuk az időjárás és evezőt ragadhatnak a sportág szerelmesei. Az indulók között a sportág klasszisai, olimpiai és világbajnokok is megtalálhatók lesznek, mint például Szabó Gabriella és Dombi Rudolf, de rajthoz áll Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!