Körzetközpont lett

2021.07.12. 20:00

Teljesen átalakul a pápai utánpótlás-labdarúgás

Kiértékelte a magyar utánpótlás klubokat felmérő auditor cég eredményeit a Pápai Egyesített Labdarúgó Club (PELC) vezetősége, melynek eredményeképpen a közel 400 játékost foglalkoztató egyesületnél strukturális és szakmai változásokat hajtanak végre.

Haraszti Gábor

Balról Lengyel Ferenc, Radó Tamás, Nagy Mihály, Grőber Attila, Tóth Péter és Pődör Ákos Fotó: Haraszti Gábor

Számos szempontrendszert figyelembe véve több mint 100 utánpótlás egyesületet értékelt ki a Double Pass cég, az elkészített jelentés alapján a pápai klub C szintű, körzetközponti besorolást kapott. A körzetközpontok elsődleges feladata az lesz, hogy a játékosok foglalkoztatása gyermekkorban a lakóhelyhez közel indulhasson el, illetve, hogy minél több gyermeket csábítsanak a labdarúgásba.

Ezekben a központokban történik a futball megszerettetése a fiatalokkal, majd a tehetségesebbek kiválasztása és „feladása” a tehetségközpontokba. Az auditálás után a PELC vezetősége úgy döntött, változásokra van szükség. Ennek első lépcsőfoka, hogy körzetközpont-vezetői szerepkörben hét év után visszatért Pápára Nagy Mihály, Lengyel Ferenc szakmai vezető, Radó Tamás, operatív vezető lett, Pődör Ákos pedig folytatja munkáját a női vonalon.

Grőber Attila, a PELC elnöke kiemelte, a szakmai vezetésben három A-licences edző dolgozik a jövőben, amit NB-s klubok is megirigyelhetnének.

– Célunk, hogy az utánpótlásnevelést megerősítsük, és olyan helyzetbe kerüljünk a következő években, hogy négy-öt év múlva alkalmasak legyünk a tehetségközpont státusz elnyerésére – mondta az egyesület elnöke.

Nagy Mihály szerződése lejártával, három esztendő után három bajnoki címmel távozott a Magyar Futball Akadémiáról. Mint mondta, örömmel fogadta el a felkérést és tért vissza Pápára, ahol 90 százalékban azzal a stábbal dolgozhat, mint 2009 és 2014 között.

– Mivel a körzetközpont státuszt el lehet veszíteni, így az egyik legfontosabb feladatunk, hogy ezt a minősítést megőrizzük. Fontos, hogy a feltárt hiányosságokon úrrá legyünk és a lehető leghamarabb stabilizáljuk a szakmai munkákat, személyi feltételeket. Emlékszem, hogy kilenc évvel ezelőtt Pődör Ákos vezetésével a semmiből kezdtük el a női szakágat felépíteni, mostanra pedig már NB II-es csapata is van a PELC-nek, akadémiákon játszanak a játékosaink. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a szerkezetváltással ezt a férfi vonalon is el tudjuk érni, igaz, ezért nagyon keményen kell dolgozni.

Balról Lengyel Ferenc, Radó Tamás, Nagy Mihály, Grőber Attila, Tóth Péter és Pődör Ákos Fotó: Haraszti Gábor

Lengyel Ferenc a változások kapcsán azt mondta, nem titulusban, hanem feladatban gondolkodott, amikor elvállalta a versenykorosztályok irányítását.

– Hét évig nagy büszkeséggel töltöttem be a szakmai igazgatói posztot, most ez megváltozott, de minden tudásommal megpróbálok megfelelni a velem szemben támasztott elvárásoknak. Örülök, hogy a vezetőség úgy döntött, hogy a pápai labdarúgást szeretné egy magasabb szintre emelni, ez jó jövőkép lehet a gyerekek számára.

Pődör Ákos, női szakágvezető a jövő feladataival kapcsolatban úgy fogalmazott, azt a szakmai programot szeretnék folytatni, amit néhány évvel ezelőtt Nagy Mihállyal megfogalmaztak. Radó Tamás operatív vezető feladata a Bozsik tornák szervezése lesz, a cél pedig az, hogy a körzeti egyesületekkel, óvodákkal, iskolákkal még szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki, ami fontos alappillére lehet, hogy minél többen sportoljanak a pápai egyesületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!