miénk a trófea

2021.09.05. 21:18

Hetesek után védte meg SEHA-liga címét a Telekom

Büntetőkkel nyerte meg a SEHA-liga 2020/2021-es kiírását a Telekom Veszprém férfi kézilabda együttese a PPD Zágrábbal szemben.

Rónai Tamás

A veszprémiek (pirosban) immáron ötödik alkalommal szerezték meg a SEHA trófeát

Fotó: Penovác Károly/Napló

A veszprémi együttes az ötödik, míg a zágrábiak a negyedik döntőjükre készültek a SEHA sorozatban. A Telekom játékosai három alkalommal végeztek az első helyen, utoljára 2020-ban, a horvátok pedig egyszer, 2013-ban emelhették magasba a trófeát.

Az elődöntőhöz képest nem változott a Telekom Veszprém kerete, ismét Dörnyei Borisz és Rasmus Lauge maradt ki a csapatból. A remek formában játszó Marguc váltotta gólra a döntő első helyzetét, a másik oldalon az egykori csurgói játékos Leimeter válaszolt (1-1). Gojun kiállítása után emberelőnybe kerültek a bakonyiak, de Csupics hetesével a 7. percben a horvátok álltak jobban (3-2). A zágrábiak hosszú támadásokat vezetettek, és Leimeter, majd Musa két találatával háromra növelték a különbséget (6-3).

Nenadics vezérletével kezdte meg a felzárkózást a Veszprém, gyönyörű gólokkal két perc alatt kiegyenlített (6-6). A vezetést azonban nem sikerült átvenni, sőt a horvátok két gyors akcióval újra fórba kerültek, így a játékrész derekán Momir Ilics időkérésre szánta el magát (8-6). A veszprémiek hiába zárkóztak fel ismét, a kék mezesek két pontatlanságot kihasználva visszaállították a távolságot (10-8).

Az utolsó tíz percet 10-10-es döntetlenről kezdték a felek, majd Nenadics második üres kapus góljával ismét a magyar bajnok vezetett. A feljavuló védekezés és kapusteljesítmény révén négy perccel a lefújás előtt háromra növelte előnyét a Telekom (11-14). A hajrában Maqueda zsinórban szerzett harmadik találatára Csavar válaszolt egy időntúli hétméteressel (12-15).

Az emberhátrányban játszó bakonyiak kezdték jobban a második játékrészt, Jahija két szépségdíjas gólja után először volt négy a különbség (13-17). A játékot tudatosan lassító horvátok kihasználták az Építők támadásbeli pontatlanságait, és a 38. percre egyre faragták hátrányukat (18-19). Nenadics nem csak a gólgyártásban jeleskedett, hanem remek passzaival kihagyhatatlan helyzetbe hozta társait. A félidő közepén Nilsson is feliratkozott a gólszerzők közé, visszaállítva a három találatnyi előnyt (20-23).

A veszprémiek (pirosban) immáron negyedik alkalommal szerezték meg a SEHA trófeát
Fotó: Penovác Károly/Napló

Tíz perccel a vége előtt, 22-24-es állásnál nyitott védekezésre váltott a Zágráb, így Momir Ilicsnek második idejét is ki kellett kérnie, hogy átbeszéljék az új taktikát. A vendégek kapujában Ivics elkapta a fonalat, a ziccerek mellett hetest is fogott. A közel hatperces bakonyi gólcsendet Mahé törte meg, de Sirotics egyre csökkentette a távolságot (24-25).

Az 54. percben a magyar átlövő Leimeter révén egalizált a Zágráb, a csereként beálló Corrales nem találkozott a labdákkal. A fokozódó izgalmak mellett a Telekom Nenadics révén emberelőnyben szerzett vezetést, de a kékek egy újabb megpattanó Vistorop átlövéssel egyenlítettek (27-27).

Az utolsó percben a horvátok támadhattak a győzelemért, de Leimeter fölé lőtte a labdát. Ilics a végén kihasználta utolsó időkérését, de Jahija ellen támadóhibát ítéltek, így következhettek a büntetők.

A hétméteres-párbajt a Telekom játékosainak idegei bírták jobban, Cupara két hetest is hárított, míg az utolsóként odaálló Nenadics nem hibázott, így a címvédő Veszprém emelhette magasba a trófeát, immáron negyedik alkalommal (29-31).

PPD Zágráb–Telekom Veszprém 29-31 (13-15, 27-27) – hétméteresekkel

Zadar, zárt kapuk mögött. V.: Mandak, Rudinsky (szlovákok). Zágráb: Slavics – CSUPICS 5 (3), Leimeter 3, Musa 2, VISTOROP 7 (1), Mandics 2, Gojun. Csere: IVICS (kapus), Sipics 1, Klis 3, Sirotics 2 (1), Matanovics, Csavar 1 (1), Klarica 2, Obranovics, Grahovac 1. Edző: Ivica Obrvan.

Veszprém: CUPARA – Marguc 4 (2), JAHIJA 8 (2), Lékai, Blagotinsek 1, Ligetvári 1, Strlek. Csere: Corrales (kapus), Maqueda 3, NENADICS 8 (1), Mahé 3 (1), Sipos, Nilsson 1, Manaszkov 2, Lukács, Z. Ilics. Edző: Momir Ilics.

Kiállítások: 14, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 8/6, ill. 8/6.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!