Jótékonysági futás

2021.11.10. 14:45

Balesetet szenvedett triatlonosért álltak rajthoz

Vasárnap megmozdult a futótársadalom Veszprém legszebb sportolásra alkalmas helyszínén, a Kolostorok és kertekben. Több százan húztak futócipőt az 5 és 10 km-es távokon, hogy nevezésükkel támogassák az edzése alatt súlyos balesetet szenvedett Varjú Gábor szombathelyi állatorvost, triatlonistát.

Gunther-Nyitrai Kriszta

Több százan vettek részt az eseményen és támogatták a szombathelyi sportembert

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A felnőttek mellett a gyermekeket is várták a szervezők, a Spirit SC Veszprém edzői, akik elsősorban triatlon-utánpótlásneveléssel foglakoznak. A rövidebb versenytávokon – 1300 méter és 2600 méter – a gyerekek mérhették össze tudásukat.

Az esemény fővédnöke Ovádi Péter országgyűlési képviselő volt, aki maga is aktív sportemberként állt a rajtvonalhoz. – A futás látszólag egyéni sport, de valójában egy nagy közösséget alkotnak azok, akik űzik ezt a mozgásformát – fogalmazott a megnyitóbeszédében.

Valóban, az egybegyűltek egy nagy közösségként, lélegzet-visszafojtva, néma csendben, könnyeikkel küszködve hallgatták végig, amint Magyar Norbi speaker felolvasta Varjú Gábor sporttársaihoz írt üzenetét: „Kedves sporttársak és barátok! Most egy pillanatra nézzétek a világot az én szemüvegemen keresztül. Egyáltalán nem magától értetődő, hogy lélegezni tudunk, sokaknak komoly küzdelembe kerül. Óriási dolog, ha beszélni tudunk, vagy segítség nélkül fel tudjuk húzni a cipőnket... Igen irigylésre méltó, aki járni tud. Számomra jelenleg alig elképzelhető, de sokan, mint ti is, még futni is tudnak. Nézzetek most más szemmel magatokra, használjátok ki ezt a rendkívüli képességet. Jó futást, jó versenyzést kívánok!” Ezekkel a gondolatokkal indult az 5 és 10 km-es táv rajtja.

A helyszínen ezen a két távon 191-en vettek részt, de sokan – 157 nevező – a lakóhelyükön virtuálisan teljesítették a vállalt penzumot. Minden versenyző rajtszámot és emléklapot kapott, és lehetősége volt videóüzenetet küldeni Gábornak, aki jelenleg az Országos Rehabilitációs Intézetben újra tanul lélegezni, felülni, kerekesszékkel közlekedni, mellkastól lefelé lebénulva.

Több százan vettek részt az eseményen és támogatták a szombathelyi sportembert Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Egyesületünkben tevékenykedő edzők is teljesítették a távot. Koós Hutás László, a gyerekek futóedzője, illetve Molnár Máté úszóedző is jelen volt. Nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek egészséges nevelését és a példamutatást. Így egyesületünk tagjai nem csak futottak, de segítőként is részt vettek az eseményen – nyilatkozta Somogyi Zsófia szakosztályvezető helyettes.

A gyerekek eredményei (a felnőtteknél nem hirdettek eredményt), 1300 méter, lány: 1. Mészáros Csenge (Spirit SC Veszprém), 2. Kovács Enikő (Spirit SC Veszprém), 3. Kolossváry Lili és Szalay Dóra. Fiú: 1. Esső Ádám (VEDAC, 2. Esső Gergő (VEDAC), 3. Németh Dénes (Spirit SC Veszprém).

2600 méter: Lány: 1. Esső Dóra (VEDAC), 2. Tróbert Boglárka 3. Herku Petra és Páll Gréti. Fiú: 1. Varga Áron (Veszprémi Triatlon Egylet), 2. Búzát Csongor (Spirit SC Veszprém), 3. Varga Zétény (Veszprémi Triatlon Egylet).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!