Kékszalag

2022.07.14. 17:09

Berecz Zsombor olimpikon vitorlázó: cél az utánpótlás-nevelés és a nemzetközi hajózás

Bemutatta Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes, világ és Európa-bajnok vitorlázó a 69F vitorlásosztályt Balatonfüreden, a Vitorlás téren, a Kékszalag Raiffeisen Nagydíj alkalmából, ahol elmondta, a hajóosztállyal célja az utánpótlás-nevelés, illetve a nemzetközi színtéren való megjelenés. Az elképzelést üdvözölte Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára.

Kovács Erika

Forrás: Kovács Erika/Napló

Berecz Zsombor olimpikon vitorlázó elmondta, a hajóosztály két éves, Olaszországban építette az egyik legnevesebb hajógyár. –A gondolat, hogy ezt a hajót idehozzam onnan indult, hogy volt lehetőségem Spanyolországba kimenni januárban, és vitorláztam ezzel a hajóval két hetet. Ott ismertem meg azokat az embereket, akik ezt a hajót tervezték és megálmodták. Egy közös álom, illetve cél fogalmazódott meg bennünk akkor: ezt a hajót a fiataloknak, a következő generációnak találták ki. Hosszútávon úgy látom a jövőmet, hogy velük foglalkozzak, fogalmazott az olimpikon. Berecz Zsombor hozzátette, ez a hajóosztály egy friss dolog, amivel a gyerekek olyan új tudást kapnak, amit csak ez a hajó tud biztosítani számukra, illetve azok az emberek, akik ezzel a hajóosztállyal, illetve ezzel a hajóval foglalkoznak. „Sajnos jelenleg egy professzionális vitorlázónk sincs nemzetközi hajókon, pedig helyük lenne a nemzetközi vitorlázásban, mert tehetségben és tudásban nincs hiány, csak sajnos nem tudunk nyitni külföldre. Ez a hajó ehhez a célhoz pedig remek lehetőségnek kínálkozik”, hangsúlyozta a bemutatón. Úgy érvelt, hogy a Kékszalag verseny a vitorlázás ünnepe, ezért mutatják meg most ezt a hajót. Másfelől megtisztelik a tókerülőt azzal, hogy elindulnak ezzel a hajóval, illetve azokat az embereket is elismerik, akik részt vettek a verseny

szervezésében. Nem az a cél, hogy körbe menjenek most, hanem az, hogy a következő napokban minél több gyereket bele tudjanak ültetni a hajóba, hogy ki tudják próbálni azt. -A hossztávú cél, hogy találjunk egy olyan csapatot, mellyel jövőre az ifjúsági versenyeken el tudnak indulni és képviselik hazánkat, mondta, majd köszönettel beszélt Holczhauser András, az MVSZ főtitkára munkájáról, aki szívén viseli, támogatja a vitorlázás jövőjét.

Holczhauser András elmondta, nagyon izgalmas a hajó, mely teljes karbon felépítésű, és vele három főből álló személyzet viszi az érdeklődőket. A hajó már enyhe szélben kiemelkedik a vízből és mondhatni szárnyakon repül. A sportág ebbe az irányba fejlődik technikailag, az olimpiai hajóosztályok között is több hasonló van. –Nagyon örülünk annak, hogy Berecz Zsombor egy fantasztikus vitorlázó karriert követően az utánpótlással, illetve a vitorlázó gyermekekkel foglalkozik, és végez professzionális szakmai munkát a Procelero Sportegyesületben Csopakon, amelyre nagyon régóta várt az MVSZ, illetve a vitorlás társadalom. A főtitkár azt kívánta, a vitorlázó olimpikon a mostani lendülettel folytassa a munkát több évtizeden keresztül, és akkor biztosan lesz utánpótlás nem csak az olimpiai osztályban, hanem a nemzetközi szinten is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!