Nagyszerű teljesítmény

2022.07.14. 08:53

A Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte az 54. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásversenyt

7 óra 13 perc 21 másodperces eredménnyel a Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte az 54. Kékszalagot.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

17:04

Második lett a Kaáli Team Virág Flóra kormányos vezetésével, aki elmondta, ugyan adódtak technikai problémáik útközben, de mindent higgadtan megoldottak, és nagyon örülnek a második helyezésnek. 

Forrás: Kovács Erika/Napló

 

Forrás: Kovács Erika/Napló

 

Virág Flóra kormányos
Forrás: Kovács Erika/Napló

Harmadikként a Prospex Delta csapata futott be. 

Forrás: Kovács Erika/Napló

 

Lichtenberger Attila csapatmenedzser, Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára és Kaiser Kristóf, a Prospex Delta kormányosa
Forrás: Kovács Erika/Napló

16:52

A Raiffeisen Fifty-Fifty legénységét az AC/DC és a Queen alkalomhoz illő nótái fogadták a parton. Józsa Márton kormányos egyebek mellett elmondta, mindvégig élvezték a versenyt, ez a szél az ő szelük volt. Az utolsó pillanatig küzdöttek, mert egy Kékszalagon nem lehet azt mondani, hogy valaki útközben megnyeri a versenyt, hiába tesz szert nagy előnyre. A kitűnő kormányos arról is beszélt, hogy fiatalította a csapatot, és kiváló technika állt rendelkezésükre. 

Józsa Márton, a győztes hajó kormányosa
Forrás: Kovács Erika/Napló

16:16

Győzött a Raiffeisen Fifty-Fifty! A hajó 7 óra 13 perc 21 másodperc alatt ért célba. Borbély Ferenc sportriporter egyebek mellett elmondta, hogy a hajó 20 kilométeres szélben 60 kilométeres sebességgel is tudott haladni a csúcstechnikának és a csapatnak köszönhetően.

Forrás: Kovács Erika/Napló

16:11

A Raiffeisen Fifty-Fifty közeleg a balatonfüredi mólóhoz, amely megtelt érdeklődőkkel. Böröcz István szerint nagyszerű teljesítményt nyújt a katamarán.

15:30

Megerősödött a szél, ennek köszönhetően a Fifty-Fifty egyre nagyobb sebességgel halad a cél felé.

15:15

A Fifty-Fifty továbbra is az élen halad, a Szigligeti-öbölben jár, még 2-3 órára lehet szüksége a célba éréshez, ha marad a mostani szél. Böröcz Istvántól, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetőjétől megtudtuk, a Fifty-Fiftyt nem sokkal a verseny előtt, egyheti munkával rakta össze Józsa Márton és csapata.

14:10 

A Raiffeisen Fifty-Fifty érte el elsőként a keszthelyi bóját 5 óra 6 perc 14 másodperc alatt. - írja a kekszalag.reblog.hu oldal. 

13:10 

Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetője szerint szédületes az eredmény, amit a Fifty-Fifty fedélzetén Józsa Márton és csapata felmutat. A vitorlás már Badacsonyál halad. 

12:50 

Révfülöpnél a Team Kaáli a második ezer méterrel a fej-fej mellett haladó RSM és Ribstory előtt, és folyamatosan szakad el - írja a kekszalag.reblog.hu oldal

12:35

Borbély Ferenc sportújságíró rengeteg információt megosztott a közönséggel a mólónál. Elmondta, hogy Magyarország beírta magát a világ tavi vitrolásfejlesztői közé, amit a Kékszalag Raiffeisen Nagydíj is bizonyít. 

Borbély Ferenc
Forrás: Kovács Erika/Napló

12:30 

Révfülöpnél jár a mezőny eleje, a Raiffeisen Fifty-Fifty folyamatosan növeli előnyét. 

12:05 

Balatonkenesénél folyamatosan érkeznek a hajók, az első 50 áthaladó eredménye elérhető a Magyar Vitorlás Szövetség oldalán ide kattintva.

12:00

A mezőnyben van  a Sirocco nevű cirkáló is, ami a Balaton legnagyobb és legszebb hajóinak, a Nemere II-nek és a Lillafürednek a méltó társa. A hajót Cittel Lajos kormányos irányítja. 

11:37

A balatonfüredi mólon, a Vitorlás téren és a Tagore sétányon több rendezvény is várja az érdeklődőket, különféle programokkal bemutatkozik többek között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa is. A versenyt több óriáskivetítőn is követhetik a Balaton-partján. 

Forrás: Nagy Lajos/Napló

11:00 

A Kékszalag hivatalos oldalának tájékoztatása szerint Balatonalmádi magasságában Balatonkenese felé elsüllyedt egy hajó. Úgy tudjuk a hajó egy manőver közben megtelt vízzel. A vízimentők mindenkit biztonságba helyeztek. 

10:40 A versenyzők már Siófoknál járnák, a Raiffeisen Fifty-Fifty vette elsőként a siófoki bóját. A Vándor Róbert kormányos által vezetett RMS másodikként fordult.

Vándor Róbert a szerdai sajtótájékoztatón

10:34 A parton Gaál László és Dominó nevű kiskutyája egy padon ülve gyönyörködött a látványban. Elmondta, hogy minden évben megnézi a versenyt, különösen a katamaránok érdeklik. 

Gaál László és Dominó
Forrás: Kovács Erika/Napló

10:20 

A versenyt kísérő, a BAHART Szent Miklós hajója visszatért a füredi kikötőbe, ahol a nagy meleg ellenére továbbra is remek hangulat uralkodik. 

Forrás: Kovács Erika/Napló
Forrás: Kovács Erika/Napló
Forrás: Kovács Erika/Napló
Forrás: Kovács Erika/Napló

10:18

Rózsai Rezső, a KPMG Magyarország vezérigazgatója kiemelte, ahogy az üzleti életben, úgy a sportban is fontos a sportszerűség és a fair play. 

10:14 Művészetnek nevezte a vitorlázást Gábriel előadóművész. Elmondta, hogy gyerekkorában egy optimistben felborult, azóta mancsaft feladatra nem vállalkozik. Szerinte a látvány és a hangulat szavakkal leírhatatlan. 

Gábriel Forrás: Kovács Erika/Napló

9:54

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója szerint a versenynek kitűnő közösségformáló ereje van, amely nem csak a résztvevőket, hanem a közönséget is összehozza. Elmondása szerint elsőként vesz részt a versenyen és remekül érzi magát. 

Markovits Alíz

Müller Mihály a VEB2023 sajtófőnöke örömmel beszélt arról, hogy idén először támogatóként csatlakoztak a rendezvényhez. Fantasztikusnak tartja, hogy a programba tartozó 116 település, amelynek nagy része a Balaton-parton található, ilyen kitűnő programmal büszkélkedhet. 

Müller Mihály

9:52 

A Team Kaáli 9.44-kor elsőként kerülte meg a kenesei bóját. 

9:38 

Az első hajó közelít Balatonkenese felé. 

Holczhauser András, a versenyt szervező Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta, a hajók 10 csomós délnyugati szélben indultak el, a versenyen 2520 versenyző, 26 különböző hajóosztályban képviselteti magát. A főtitkár szerint nagyszerű a verseny és a hangulat is.

Holczhauser András, a versenyt szervező Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára
Forrás: Kovács Erika/Napló

9:20

Holczer András alpolgármester, Molnár Judit balatonfüredi bizottsági elnök és képviselő, Lázár János üzletember elmondták, lenyűgözte őket a verseny, a hajók és a Balaton látványa.

Ezt soha nem lehet megunni, Balatonfüred nagyon büszke erre a programra.

Forrás: Kovács Erika / Veszprémi Napló

9:15

Kontrát Károly országgyűlési képviselő elmondta, csodálatos élmény volt látni az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj indulását, amely a magyar vitorlás sport és a vitorlázás ünnepe, a hajósok és a Balaton csodálatos látványt nyújtanak, és minden bizonnyal a résztvevők és a nézők is életreszóló élménnyel gazdagodnak.

Kontrát Károly
Forrás: Kovács Erika / Veszprémi Napló

9:10 - Zsúfolásig megtelt móló

A vízről azt látjuk, hogy a balatonfüredi móló zsúfolásig megtelt emberekkel, akik figyelték a rajtot, az indulást. Böröcz István, a yacht klub ügyvezető igazgatója, gyakorlott vitorlázó elmondta, a hajók között indultak egyedi tervezésű katamaránok és egytestű hajók is, utóbbiak például fából, karbonból, műanyagból, fémből, alumíniumból készültek.

Forrás: Nagy Lajos/Napló

9.03 Elindult a mezőny

A hajók között vannak legendás vitorlások is, mint a Tramontana és  Kishamis.

Indulás előtt

Valóságos fiesztahangulat uralkodik Balatonfüreden, ahol hatalmas tömeg várja az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj indulását. 

A verseny honlapján közölték: a Kékszalagra 28 hajóosztály delegált csapatokat, 16 katamaránnal is neveztek a regattára. Egy-egy hajó legénysége átlagosan ötfős, a legtöbben, 17-en a Raffica fedélzetén, 16-an pedig a Principessán versenyeznek.

A Kékszalagra 11 külföldi csapat is nevezett, 16 hajó női kormányossal indul, közülük kettőn csak hölgyekből áll a legénység. A verseny honlapján azt is közölték: 92 ifjúsági és nyolc serdülő korú vitorlázó is lesz a hajókon.

A versenyen 516 hajó vesz részt, akikre kb. 170 kilométeres tókerülés vár a Balatonon, Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely útvonalon.

A egyik hajón tartózkodik Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Bóka István Balatonfüred polgármestere, Holczer András alpolgármester, Böröcz István a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezetője, Vancsura Miklós, a balatonfüredi Rendőrkapitányság kinevezett vezetője és Müller Mihály az EKF2023 sajtófőnöke. Böröcz Istvántól megtudtuk, hogy a mai napon kitűnő szél ígérkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!