Meglepetéseredmény is születhet

2022.07.19. 07:26

Veszprém-rali: szeret vagy nem szeret

Közel 70 fős mezőny áll rajthoz a hétvégi, július 22. és 24. között megrendezésre kerülő Veszprém-ralin.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló-archív

A tradicionális rendezvényen valamennyi bajnoki címért küzdő egység részt vesz, beleértve a korábbi WRC2-es világbajnokot, a norvég Mads Ostberget is, aki még nem állt rajthoz a bakonyi megyeszékhelyen. A pilóta idén új navigátorral, a svéd Patrik Barth-tal méretteti meg magát.
- Annak ellenére, hogy soha nem járt itt, a versenyzőtársai őt tekintik a verseny abszolút esélyesének – mondta a Naplónak Lakatos Róbert, a verseny rendezője. - A helyzet egy kicsit pikáns, hiszen azok közül, akik a bajnoki trófeáért küzdenek - mint például Vincze Ferenc vagy Velenczei Ádám -, nagyon sokszor hagyták ki vagy mínuszolták a versenyt.
Ez most hátrányként jelentkezhet, mert nincs sok murvás tapasztalatuk. Amikor pedig három éve Vincze indult Veszprémben, hatalmasat esett, ezért valószínűleg nem túl jók az emlékei.
- Megjósolhatatlan a verseny végkimenetele – vélekedett a sokat látott, rutinos rendező. - A Veszprém-rali jellemzően szeret vagy nem szeret. Nagyon sokszor jött ki az évek során meglepetéseredmény, és nyertek olyanok, akikre nem feltétlenül számítottak a rajongók.
Lakatos Róbert szerint ezen a hétvégén vélhetően nem fognak fázni a kilátogató érdeklődők, hiszen az előrejelzések szerint 30 Celsius-fok feletti időjárás várható, azaz egy kis hazai Szafari, Akropolisz-rali lehet.
- Azoknak, akik eljönnek és nem a strandot választják, nekik próbálunk felkészülni azzal, hogy mind a két napon legyenek olyan programok, ahová érdemes kilátogatni – mondta.
Szombaton például mind a két gyorsaságinak (0 pont, Várpalota) van olyan szakasza, ami megközelíthető a ralirajongók számára, és látványos pillanatokat ígér. Mindkét gyors bejáratott nézői pont. Az egyik, a hajmáskéri lőtér – 0 pont a rajtállomás körüli része, ami megközelíthető a 82-es útról, Gyulafirátót irányából. Illetve a Várpalota gyors déli része, ami Várpalota és Inota irányából „támadható”.
- Mindkét helyről hosszan belátható a pálya, ami nagyon látványos – derült ki a rendező szavaiból.
Kérdésünkre, hogy melyik volt a legemlékezetesebb Veszprém-ralija, így válaszolt:
- Három momentum ugrik be elsőre – válaszolta Lakatos Róbert. - Az egyik a ’90-es évekből, amikor a nyirádi ralikrosszpályán csináltunk egy szinkronpályás gyorsot, ami fantasztikus élmény volt. Az utolsó párosnál a 8 ezer ember ferobbantotta az arénát. Nem csoda, Janika és Kiss Feri volt a porondon. Hihetetlen volt! A másik, amikor Ranga Peti nyert és az édesapja nyomdokaiba lépett, az egy érzelmekkel teli pillanat volt. Szerettem és tiszteltem az édesapját, jó volt megélni a gyermeke győzelmét. Nagyon rossz emlék viszont a verseny történetének legsötétebb napja, ami 2000-ben volt. Egy tragikus, borzalmas baleset részesei voltunk, ami örökre belénk vésődött, és az emléke a mai napig bennünk él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!