Szervátültetettek Világjátéka

2023.05.06. 12:54

A sikeres magyar versenyzők között két Veszprém vármegyei sportoló is szerepelt

A Szervátültetettek Világjátékán a tizenegy sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 18 arany-, 24 ezüst- és 18 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

NA

Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A 45 ország részvételével Perth-ben megrendezett Világjátékon 19 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló vett részt a Magyar Szervátültetettek Szövetsége nemzeti válogatott csapatában: a sportolók tizenegy sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott aranyérmet.

Két új világrekord is került a magyar csapat neve mellé:

8 éve veseátültetett dobóatlétánk, Mihálovits Tamás súlylökésben a 2 évvel ezelőtti saját világcsúcsát döntötte meg,

Pengő László szentesi szívátültetett úszó pedig 50 méter hátúszásban állított fel új korosztályos világrekordot a Szervátültetettek Világjátékán.

A sikeres magyar versenyzők között két Veszprém vármegyei sportoló is szerepelt:

Gyurkó Alexandra – a herendi szervátültetett úszólány - veleszületett májbetegsége miatt 25 éve, 9 hónapos kora óta májtranszplantált. 1997 májusában édesanyja májlebenye adott neki új esélyt az élethez. Jelenleg német- és földrajz szakos tanárként dolgozik, mellette kisgyermekkora óta úszik, a Trappancs Egyesület versenyzőjeként világbajnoki és Európa bajnoki címeket is szerzett már az elmúlt 15 évben a szervátültetettek nemzetközi versenyrendszerében, valamint kétszer is az Év Parasportolójának választották kiemelkedő teljesítménye miatt.

Az ausztráliai nemzetközi verseny azért is volt különleges számára, mert csapatvezetőként ugyan már a tavalyi Európa Bajnokságon debütált, de a Szervátültetettek Világjátékán most szerepelt először a magyar szervátültetett válogatott vezetői között.

Az uszodában 100 méter gyorsúszásban a negyedik helyen végzett, majd az 50 méteres gyorsúszás finishében sikerült felúsznia a dobogóra: bronzérmet szerzett. 200-, és 400 méter gyorsúszásban sikerült a dobogón is feljebb úsznia: mindkét számban ezüstérmes lett.

Alexandra így a 2023-as Szervátültetettek Világjátékát egy bronzéremmel, 2 ezüstéremmel és egy rendkívül elégedett magyar csapattal a háta mögött zárta.

Alexandra edzője a Magyar Szervátültetettek Szövetségének úszás szövetségi kapitánya: dr. Pécsi Annamária

Gelencsér Róbert pápai atléta 2007 óta veseátültetett. Gyermekkora óta sportolt, így számára nem volt kérdés, hogy a sikeres szervátültetés után is a sport az igazi útja, hiszen sportolás közben érzi a szabadságot, erőt, utána pedig a békességet, kiegyensúlyozottságot, nyugalmat. A szervátültetettek versenyrendszerében azóta többszörös világ- és Európa bajnok, valamint kétszer is az Év Parasportolójának választották kiemelkedő teljesítménye miatt.

A 2023-as Szervátültetettek Világjátékának első versenyén, az 5 km-es utcai futáson a 8. helyet szerezte meg, majd az atlétikaverseny első napján távolugrásban aranyérmet szerzett, majd súlylökésben az ötödik lett. A 100- és 200 méteres síkfutásban bizonyította, hogy töretlenül tartja élvonalbeli szerepét az atléták között, hiszen nem talált legyőzőre, mindkét számban megszerezte a világbajnoki címet.

Róbert így ezt a Világjátékot 3 aranyéremmel, egy ötödik és egy nyolcadik helyezéssel zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!