Presztízsértékű, nemes küzdelem

2023.05.19. 18:19

Ismét megrendezték a Balaton Regattát a Nereus Park Hotel strandján

Idén ismét Balatonalmádiban, a Nereus Park Hotel strandján rendezte meg a XXI. Balaton Regattát a Pannon Egyetem. Az intézmény legrégebbi hagyományokkal rendelkező sporteseményét minden évben a szorgalmi időszak utolsó napján tartják meg.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton

Ez a több évtizedes tradíció 1999-ben indult útjára az akkori Veszprémi Egyetem rektorának, Gaál Zoltánnak ötlete és támogatása alapján. Az elképzelés az volt, hogy az angol Oxford-Cambridge egyetemekhez hasonló szellemiségben az evezés értékeit, a csapatmunkában rejlő erőt egy presztízsértékű, nemes küzdelem keretében mutassák meg a Balatonon.

A hajó érdekessége, hogy az evezősök nem guruló, hanem fix üléseken ülve eveznek. Az ülések öt sorban helyezkednek el, és egymás mellett két ember ül. A kormányos feladata, hogy a két oldal különböző erőviszonyait kiegyenlítve egyenesben tartsa a hajót, valamint hogy buzdítsa az evezősöket.

Az idei regattához nem volt kegyes az időjárás, ezért a kísérőprogramok elmaradtak, a futamokat viszont megtartották a Balaton vizén.

A szenior férfi és női, valamint az öregdiákfutamot a Pannon Egyetem csapata nyerte meg, az egyetemi futamot a MATE Georgikon, a juniorfutamot a Veszprémi Egyetemi Sport Club junior-, a dr. Gaál Zoltán-emlékfutamot pedig a GTK csapata hozta el.

A tengeri evezősversenyen első helyen Szabó Levente, második helyen Blaschek Péter, harmadik helyen Csáforda Balázs végzett, míg negyedikként Sáska István futott be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!