Petőfi 200

2023.07.25. 13:29

Mednyánszky nyomában a természetjárók

A „Petőfi 200” emlékév jegyében a Bakancsos Természetjáró Kör tagjai újabb túrát tettek. A nagy hőség ellenére 13-an vállalták az emlékév tiszteletére vállalt negyedik barangolást.

Haraszti Gábor

Emléklapot is elhelyeztek a túrázók Fotó: Bakancsos Természetjáró Kör

A „Petőfi 200” első megmozdulása januárban a farkasgyepűi erdő sűrűjében található Petőfi forráshoz vezetett, tavasszal pedig a Táncsics Kilátóhoz látogattak a Döbrönte-Bakonyjákó közti Jákó-hegyre. Táncsics Mihály Gannán volt segédtanító és ő volt a mauzóleum első idegenvezetője. A harmadik túra keretében Mencshelyen Kossuth Lajosra emlékeztek, aki Pápa város díszpolgára, egykoron a mencshelyi lakosok bújtatták feleségét és gyermekeit, mikor Kossuth emigrációba kényszerült, majd Dörgicsén megtekintették a templom- és kolostorromokat és felmentek a Szent Balázs templomromhoz is. Minden emlékhelyen emléklapot és koszorút helyeztek el a túrázók.

- A mostani kiránduláson a Bakonybél felé vezető út mellett emlékeztünk meg Mednyánszky Sándor százados szabadcsapatairól, akik Ugod felől visszavonulva Odvaskő-Bakonybél térségében ütköztek meg a császári csapatokkal 1849 januárjában - mesélte Terebesi Józsefné, a kör vezetője. - A csata után egy részük tovább vonult Zirc felé, másik felük Szentgál irányába indult, ahol csatlakoztak Noszlopy Gáspár csapatához. Az Odvaskőnél felállított vasúti emlékháznál emlékeztünk az egykori erdei kisvasútra is, amely Franciavágástól Városlődig a kitermelt fát szállította, hétvégente pedig Franciavágástól Odvaskő érintésével Királykapuig, ahol a mozdonyfordító romjai ma is láthatóak.

A Bakancsos Természetjáró Kör következő zarándoklata Farkasgyepűre vezet majd, ahol folytatják a régi kisvasút útvonalának bejárását egészen a Bodza-tetőn található szénpajtáig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!