Száguldás kétkeréken

2023.08.28. 20:00

Hegyibringás versenyen zúztak a lejtők ördögei a Bakonyban

Embert próbáló körülmények között, szemfényvesztő sebességgel zúgott le a 120 amatőr résztvevő az eplényi arénában a vasárnapi downhillversenyen. A háromnapos extrémsport-programot Ziskó Balázs szervezte meg.

Kovács Erika

Az egész országból érkeztek bringások Eplénybe

Fotó: FULOP ILDI

A bringások az egész országból érkeztek, döntő többségben férfiak, és főként a fiatalabb korosztályból kerültek ki az extrém sport képviselői. Ziskó Balázs kiemelte, hogy a Síaréna Kft. elkötelezett az élménykerékpározás mellett. Örvendetes, hogy ezt a sportot egyre többen űzik, mind népszerűbb az emberek körében, de az extrém bringázást hozzájuk képest kevesebben választják. Mint mondta, ez nem véletlen, hiszen a hegyi kerékpározáshoz nemcsak kitűnő, megbízható és biztonságos bringa, hanem tehetség, ügyesség, gyorsaság is kell, no és jó baráti kör, amellyel az ember sokszor együtt tud tekerni, illetve edzeni, ismerkedni a vártalan és meglepő körülményekkel. 

Elekes András szerint a veszély, az adrenalin, a hangulat, a társaság, a természetközeliség, ami leginkább vonzó ebben a sportban
Fotó: Kovács Erika/Napló

– Hegyibringázás közben kitűnően érzed magad, de ugyanakkor bátornak is kell lenni – érvelt az extrém sport mellett a szervező. Arról is beszélt, hogy a körülbelül 1200 méteres pályán, hogy az nehéz, technikás legyen egyben, sokat dolgoztak. A meredek lejtő nagy tempóval jár, igazi adrenalinbomba pályán való száguldás, ami tele van gyökerekkel, sziklákkal, kanyarokkal, ugratókkal, szűk utakkal a fák között. A verseny – melyre a pénteki edzőfutamok, majd a szombati időmérő edzés után vasárnap került sor – extremitását fokozza a hatalmas hőség és a magas páratartalom. A szombati időmérő edzésen a legjobbak két perc alatt lezúztak a pályán. 

A pályaépítés sem volt egyszerű feladat a hatalmas hőségben, porban, szárazságban. – A veszély, az adrenalin, a hangulat, a társaság, a természetközeliség, ami leginkább vonzó ebben a sportban, érvelt Elekes András, egy budapesti versenyző, aki maga építi a bringáit. Az mondta, soha nem fél, verseny vagy edzés közben csak a pályára figyel, teljes fókuszban van az ember, fogalmazott.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!