Az ünnepelt szeme előtt már az újabb fekvenyomó világbajnokság lebeg

2023.10.02. 13:39

Kilencvenéves aranyember - fotókon az ünnepség

A múló idő romboló hatásával dacoló, a vármegyeszékhelyünkön ügyvédként praktizáló dr. Keszthelyi Csabát köszöntötték a hajdani és jelenlegi sporttársai a közelmúltban a veszprémi Top Gym kondicionáló teremben a 90. születésnapja alkalmából. Az ünnepelt szeme előtt már az újabb fekvenyomó világbajnokság lebeg.

Király Ferenc

Keszthelyi Csabát hajdani és jelenlegi sporttársai köszöntötték születésnapja alkalmából

Fotó: Fülöp Ildikó

Mindenki Csaba bácsija 1933. október elsején, egy ötgyermekes sásdi családban látta meg a napvilágot. Fiatalon atletizált, futott és rúddal ugrott, majd 1948-ban a Petrolkémiai beruházó vállalat egyik mérnöke elcsalta egy súlyemelő gyakorlásra. Ám hiába tobzódott egyéni hőstettekben, a fővárosi MTK-ban fakó esélye sem volt arra, hogy nagy diadalok okán bontson pezsgőt – idővel el is ment a kedve a folytatástól. A várpalotaiak olimpikonja, dr. Harcos Gábor fűzte meg évtizedekkel később, hogy kezdje újra a tréningeket. Előbb a szenior korú súlyemelők között tette le a névjegyét, aztán a masters erőemelőknél. Egy ideig párhuzamosan űzte a két sportágat, végül egy speciális sérülés tett pontot a súlyemelő karrierjére, azóta csak az erőemelésnek és immáron a fekvenyomásnak hódol – úgy két évtizede a szakág koronázatlan királyának, Kupcsik László irányításával. A példaként állítható aranyember azóta 13-szoros világ- és 11-szeres Európa-bajnok, illetve többszörös világcsúcstartó. Aktív tagja az erősportok világában érdekelt egyesületnek, hetente többször teszi tiszteletét a Top Gymben.

Ügyvédként általában büntető és polgári ügyekkel bízták meg, ma már inkább „csak” földhivatalokba jár, ám az aktáiba szánt papírokat még mindig írógépen „pötyögi le”. Korábban dolgozott tehergépkocsi-vezetőként, taxisként, bírósági fogalmazóként, majd 1969-ben jogi-műszaki munkakörből került az ügyvédi pályára. A három házasságából kilenc gyermeke született, 17 unokája és hét dédunokája van. A sportköre ezúttal tortával, egy, az eredményeit felsoroló üvegajándékkal és egy névre szóló válogatott melegítővel lepte meg. A pozitív életszemléletű, végtelen emberszeretetű Keszthelyi Csaba sportolóként főként a saját elvárásainak akar megfelelni, igaz, néhány éve még úgy nyilatkozott, hogy akár fejlődni is képes. A társai áhítatos tisztelettel néznek fel rá. – Mit tegyek, rendre vágytam az újabb csúcsokra, a tárcsák között pedig ma is élvezettel teszem a dolgomat. Sokat köszönhetek a sportnak, így azt is, hogy ilyen egészségi állapotnak örvendek – mondta az idő vasfogát is legyőző legenda, aki már a két hét múlva esedékes, a GPC szervezet kiskunfélegyházi vb-jére fókuszál, ahol egy újabb aranymedál megszerzéséért száll harcba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!