A vívók a sólyi kardnál

2023.10.11. 14:00

Olimpikon és világbajnok tekintette meg a település büszkeségét

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) tagjai Sólyba látogattak, ahol az ezeréves templomot, illetve a közel 500 fős település jelképének számító tizennyolc méter magas kardot tekintették meg, annak készítőjével együtt.

Balogh Dávid

Fotó: Benkő Péter/Napló

Szerda délelőtt Bikádi László református lelkész fogadta az MVSZ tagjait Sólyban, a történelmi templom előtt. A szövetség részéről jelen volt Boczkó Gábor szövetségi kapitány, Andrásfi Tibor Világkupa-győztes párbajtőröző, Koch Máté, az idei párbajtőr-világbajnokság aranyérmese és Pásztor Flóra tőrvívó olimpikon, továbbá Prostits Attila elnökségi tag. 

A sólyi túra elején Bikádi László vezette be a vendégeket Magyarország legrégebbi falusi templomába, és élvezetes történelmi előadást tartott. Ezután együtt látogatták meg a 18 méter 15 centiméter magas kardot, amely a világ legnagyobb kardjának számít. Korábban egy tizenhárom méteres fakard állt a jelenlegi helyén, amit 1998-ban készítettek, de sajnálatos módon 2014-ben kidőlt. A lelkész támogatásával 2016-ban újabb kardprojekt indult. A történet érdekessége, hogy az új kard készítésénél az első vágást Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke ejtette meg a közel tíztonnás fatörzsön. A munkálatok főszereplője az ösküi Boros József fafaragó volt, aki éjt nappallá téve dolgozott az új sólyi büszkeségen. A második kard, amely nagyobb és masszívabb elődjénél, 2021-ben „foglalta el” méltó helyét a sólyi dombon.

Az esemény zárásaként Bikádi László bemutatta a jelenlévőknek a fakard készítéséről és felállításáról szóló fotókiállítást Boros József társaságában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!