„És akkor láttam, hogy üres az ágya…”

2024.02.08. 14:51

Cozma és Pesics egykori szomszédja a tragédiáról: így borult gyászba Veszprém 15 éve

Tizenöt évvel ezelőtt esett áldozatul bestiális bűncselekménynek a veszprémiek román kézilabdázója, Marian Cozma. A támadásban Cozma két csapattársa súlyos sérülést szenvedett. Veszprém gyászba borult.

Horváth Gábor

2009. február 8-án már kora reggel mécsesek, gyertyák égtek a a veszprémi Patrióta Lokál előtt. Azon a helyszínen, ahol néhány órával korábban életét vesztette a város egyik kedvenc kézilabdázója, Marian Cozma. Cozmát meggyilkolták, a román beállós mellett másik két veszprémi játékost is támadás ért aznap: Zarko Sesum és Ivan Pesics egyaránt súlyos sérülést szenvedett, utóbbit azonnal meg kellett műteni, az egyik veséjét eltávolították.

Marian Cozma édesapja Veszprémben kézilabdba Veszprém évforduló gyilkosság gyász
Marian Cozma édesapja Veszprémben
Forrás: Archív

Aznap gyászba borult Veszprém, a szurkolók, szimpatizánsok a Veszprém Aréna előtt is lerótták kegyeletüket a Madárkának becézett kézilabdázó, miközben mindenki döbbenten állt a történtek előtt. Megérkezett a bakonyi megyeszékhelyre Marian édesapja, Petre Cozma is. Fotósaink több helyen is dolgoztak, ezekből a képekből válogatva emlékszünk vissza a 15 évvel ezelőtt történtekre.

kézilabdba Veszprém évforduló gyilkosság gyász Maran Cozma
Rengetegen rótták le kegyeltüket a meggyilkolt román kézilabdázó emléke előtt
Forrás: Archív

Cozma és Pesics egykori szomszédja a tragédiáról

A veol.hu elérte Marian Cozma és Ivan Pesics egykori szomszédját, Mihályi Lajost, aki kérésünkre elmesélte, miként értesült a szörnyű hírről. 
− Több veszprémi kézilabdázó is lakott mellettünk az elmúlt évek során, a klub bérelte tőlünk a lakást. Különösen szerettük Marian Cozmát, aki egy nagyon kedves és vicces fiatalember volt, rengeteget nevettünk. Mariant Ivan Pesics váltotta a lakásban, őt is nagyon kedveltünk, gyakran meghívtuk hozzánk enni, a feleségem palóclevese volt a kedvence − idézte fel Mihályi Lajos.

kézilabdba Veszprém évforduló gyilkosság gyász Maran Cozma
Marian Cozma nyolcas számú meze az egyik megemlékezésen
Forrás: Archív

Az egykori szomszés elárulta: a tragédia napján korán reggel bemondta a rádió, hogy egy veszprémi játékos halálos szúrást kapott, nevet akkor még nem említettek. Ő gyorsan átrohant a szomszédba, volt kulcsuk a lakáshoz, és akkor látta, hogy üres az ágya, Ivan nem volt ott. 

− Nem lehet leírni, amit akkor éreztem. Pár órával később tudtuk meg, hogy Mariant érte a tragédia és Ivan is megsérült, kórházba került – mesélte el nekünk Mihályi Lajos, aki feleségével később meglátogatta a kórházban Pesicset. A megsérült játékos aztán otthon lábadozott, 2-3 hétig itt volt Veszprémben vele a családja is. - Mindenki nagyon szerette Ivant, akivel még most is kapcsolatban vagyunk, gyakran írunk egymásnak. Jó volt megismerni ezeket a fiúkat, sok a szép emlék, csak sajnos mindent beárnyékol a szörnyű tragédia.

kézilabdba Veszprém évforduló gyilkosság gyász Maran Cozma
A gyilkosság helyszíne, így keveredtek bele a tragédiába fulladó szóváltásba a veszprémi kézilabdázók
Forrás: Archív

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!