Hétvége

2010.05.21. 20:41

Versenypálya a Joó-tavon

Az országban egyedülálló, nyílt versenypályát is kialakítottak a marcalgergelyi Joó-tavon, amelyet nagyszabású program keretében május 29-én avatnak.

Tremmer Tamás

A vízhez való vonzódása Joó László gyermekkorától eredeztethető, ezért éveken át dédelgette magában: saját tavat szeretne. Az álom  rengeteg munkával és áldozatvállalással  megvalósult, a tó május 29-én ünnepélyesen is megnyílik a nagyközönség előtt.

A tógazda a Naplónak elmondta, a tavat a megye nyugati szélén, Marcalgergelyi határában, a Marcal völgyében (a folyótól mindössze 200 méterre) alakították ki. A vízfelület 1,8 hektár. A tó egy 15 hektáros, részben parkosított, közművekkel ellátott, a Marcal völgyére jellemző árterületi legelőkkel határos, bekerített területen fekszik.

A horgásztó átlagos vízmélysége 3,2 méter, legmélyebb pontjai elérik a 4,2 méteres mélységet. A fenéken kavics-, valamint agyagréteg, kis területen tőzeg található. A fenékréteget áttörő buzgárok, kisebb források folyamatosan friss vízzel táplálják a tavat, a víz áramlása szélcsendes időben jól látható. Az utánpótláson túlmenően a kis források még a legforróbb nyári napokon is biztonságos értékűre szabályozzák a tó hőmérsékletét.

A környezet kialakításánál az igényes és háborítatlan horgászatra, pihenésre jelentős hangsúlyt fektettek. A horgászhelyeket egymástól kellő távolságban alakították ki, egyidejűleg ötven horgász tud zavartalanul hódolni szenvedélyének. A gyermekek és a kísérő családtagok pihenéséről ugyancsak gondoskodnak, ehhez jól felszerelt játszótér, haltisztító, főző- és sütőhelyek, valamint labdajátékokra alkalmas füvesített területek megtalálhatók.

Joó László kifejtette, a horgásztó két különlegességgel rendelkezik. Európai módon a mozgásukban korlátozott vendégeik részére közvetlen parkolási lehetőséggel rendelkező horgászhelyeket hoztak létre. Másrészt a tó északi oldalán az országban is egyedülálló módon horgászversenypályát alakítottak ki. Az északi gát kétszáz méter hosszúságban azonos rézsűhajlással és fenékmélységgel egyenlő feltételeket biztosít a versenyzők számára.

A tó különlegességével csak a nyitónapi rendezvény kínálata veszi fel a versenyt. Május 29-én nagyszabású falunapot szerveznek a vízparton. Délelőtt a pecásoké lesz a tó, délután a nagyközönséget várják a programokra, többek között fellép a Lord együttes és Varga Miklós.

Az estet nagyszabású tűzijáték zárja. Joó László nem nyugszik, további fejlesztési terveket dédelget. Várhatóan jövő év májusában nyitják meg a kilenc személy befogadására alkalmas vendégszállásukat, ahol a pecásokat, de a falusi turizmus kereteit szerető kirándulókat egyaránt várják majd.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!