Hétvége

2010.12.18. 13:40

A Fehér Gyűrű áldozatvédő segít a bajbajutottakon

A nehéz anyagi körülmények között dolgozó Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület a vörösiszap károsultjainak, ötven családnak 7,5 millió forint gyorssegélyt adott a tragédia első hetében.

Mátételki András

A magyar áldozatvédő szervezet, a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület a nyugat-európai áldozatvédő szervezetek mintájára 20 évvel ezelőtt alakult meg. Ez idő alatt 35 ezer magyar áldozat kereste fel irodáikat az ország több pontján, többségük a díjtalan jogsegély-szolgáltatást vette igénybe. Több mint 3200-an bűncselekmények miatt kerültek nehéz anyagi helyzetbe - kirabolták őket, besurranók elvitték félretett pénzüket, pénztárcájukat emelték el -, ők 129 millió forintos anyagi segítséget kaptak.

Az egyesület a korábbi években komoly anyagi támogatást kapott a Belügymisztériumtól és a Biztonságos Magyarországért Közalapítványtól, ám a jogutód, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium már csak a töredékét juttatta nekik. A 2005-ben elfogadott egyik törvény értelmében csak az állami áldozatvédelem kap pénzt, a civil áldozatvédő szervezetek támogatásának mértéke nem került be a törvénybe.

Ebben az évben a 2002-es támogatásnak csak a töredékét kapták, 8,5 millió forintot. Éppen ezért - kényszerből - nagyon szűkmarkú volt az egyesület azokhoz, akik az elmúlt évben felkeresték a siófoki irodájukat: a 276 magyar és külföldi turista közül 192-nek tudtak adni összesen 2,1 millió forintot.

Az egyesület anyagi helyzete az elmúlt években fokozatosan romlott, ezért 2007-ben és 2008-ban már nem tudták kinyitni a balatonfüredi irodát, ám tavaly több vállalkozó és a füredi önkormányzat támogatásával ismét fogadták a károsultakat az Annabella Hotelben.

Idén júliusban egy idős hölgyet kiraboltak Füreden. Mivel a helyszínelés, tanúkihallgatás elhúzódott, a bajbajutott aznap már nem tudott hazautazni, ezért az Annabella Hotelban kapott szállást, ellátást, illetve az utazáshoz gyorssegélyt.

Az Alsóörsön szolgálatteljesítés közben megölt Gamauf János főtörzsőrmester szüleinek 100 ezer forint gyorssegélyt adtak.

Sikerült a veszprémi irodát - a "zöld házban" - tavaly októberben ismét kinyitniuk a megyei önkormányzatnak köszönhetően, ahol egész évben, heti három alkalommal, várják a bűncselekmények áldozatait. Jelenleg négy, egész évben nyitva tartó irodájuk működik vidéken és Budapesten, három szezonálisan Siófokon, Balatonfüreden és a Tisza-tó partján, Abádszalókon.

- A magyar áldozatvédelmi törvénytől azt várjuk, hogy megerősítse anyagi helyzetünket, és az ország kiemelt idegenforgalmi helyein állandó vagy időszakos irodát tudjunk nyitni. Ez egyelőre csak álom - jegyzi meg keserűen  Fügedi László, az egyesület elnöke. - Pedig nagyon fontos lenne Siklóson, Harkányon, a Velencei-tó mellett, Keszthelyen vagy Hévízen, Sopronban vagy Bükfürdőn irodát létesítenünk, hogy az  áldozattá vált turisták a  helyszínen el tudják intézni ügyüket. Az igazságügyi minisztérium égisze alatt működő áldozatsegítő szolgálathoz csak munkaidőben fordulhatnak a károsultak, akiknek - például a Tisza-tó mellől - adott esetben akár 100 kilométert is kell utazniuk a megyeszékhelyre. Mi helyben vagyunk, s este hatig várjuk a bajbajutottakat, akiknek kissé "nehézkes" pénz és iratok nélkül eljutni a megye központjába.

Az összefogásnak és a gazdasági élet szerepelőinek köszönhetően a Fehér Gyűrű ez évi működésére, ha szűkösen is, de elegendő volt a pénz. A jövő évi költségvetésből csupán 5,5 milliós támogatást kapnak. Pedig nem mindegy, hogy a pillanatnyilag nehéz anyagi helyzetbe került hazai és külföldi turisták milyen véleményt alkotnak a megsegítésükről, így hazánkról is. Idén, december elejéig, több mint 2500-an keresték fel a Fehér Gyűrű irodáit az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!