Hétvége

2010.12.24. 15:26

Valahogy megfogták a szívét a gyerekek

Egy hóeséses, téli napon a veszprémi Hársfa óvodába is megérkezett a Télapó. Sorra járta a csoportszobákat, kísérőjével együtt aki ezúttal nem a Krampuszra, sokkal inkább egy jóságos erdei manóra emlékeztetett ajándékcsomagot osztottak minden gyereknek. Velük vonult teremről teremre egy mosolygós hölgy is Kurucz Jenőné, Judit , aki félrehúzódva, csendben szemlélte a történteket.

Varga Domokos Péter

A szituációból nem derült ki, de mégis ő volt itt a legfontosabb szereplő  ő szponzorálta a Hársfa óvoda Mikulását. Nem először és remélhetőleg nem is utoljára lepte meg a kicsiket, évek óta tart a kapcsolata a Hársfa óvodával. Ezúttal ajándékcsomagot kapott mind a 150 gyerek, a szponzoráció összértéke közelített a százezer forinthoz.
 
- Azt hiszem, úgy kezdődött, hogy az alkalmazottamnak ide járt a kisgyereke. Mondtam, hogy hívjuk már át a pajtásait egy lángosra - meséli Judit. Ehhez nem is kellett messze menni a gyerekeknek, hiszen az óvoda és a vásárcsarnok között alig pár száz méter a távolság. Először csak a csoportot hívták meg, aztán rendszerré vált, hogy az egész ovi átvonul Jutka nénihez lángospartira. Olyankor rendezték, amikor nem volt piac, üresek voltak a standok. Megengedte a csarnok vezetője, hogy annyi pultra pakoljanak ki, amennyire szükségük van. - Az egész csarnok tele volt kisgyerekkel, lángost majszolt mind - mosolyog Jutka néni. Később látom csak, hogy akkor is nevet, mikor fájó dolgokról mesét.  Ilyen, ő a mosolygós Jutka néni.

Alkalmazottjának kisgyereke már rég nem járt a Hársfa óvodába, ám a kapcsolat csak nem akart elfogyni, most már a saját útját járja  gyereknap, évzáró nem telik el Jutka néni nélkül. Tortát, sütit hozat, beül a gyerekek közé, a kicsiket ölbe veszi, megdajkálja.
 
Talán a sajátjai helyett is, mivel úgy alakult az élete, hogy nem született gyereke, így unokái sem lesznek. Pedig ő nagy családból származik, négy testvére van. Sosem voltak jómódúak, sőt, a gyerekkora sem telt minden probléma nélkül  fogalmaz diszkréten. Talán ennek is tudható be, hogy Veszprémtől, a szülővárosától igen messze került tanulni, Tokajban végez- te el a kereskedelmi szakmunkásképzőt.
Visszakerülve Veszprémbe mégsem a szakmájában helyezkedett el, a tervezővállalathoz került.

-  Az itteni Mikulás-ünnepélyeken is én öltöztem be mindig Télapónak. Kiosztottam az ajándékokat, aztán leültem az apróságok közé, és sokáig játszottam velük  idézi fel a három évtizeddel ezelőtti emlékeket, azt, hogy már egészen fiatal korában is nagyon szerette a gyerekeket.
 Férjhez ment ugyan, házasságban él ma is, de mikor még lehetett volna saját gyerekük, akkor nem voltak olyanok a körülmények, ma meg  maradtak neki a mások gyerekei. Szereti őket, valahogy megfogják a szívét. 


- Többen vannak úgy, hogy odajönnek a lángossütőhöz, vesznek maguknak egy fröccsöt, a gyerek ott áll mellettük, annak meg nem jut semmi. Ilyenkor szoktam sütni neki egy kis lángost, kapjon már ő is valamit. Aztán elnézegetem, ahogy eszeget, öröm ránézni minden kisgyerekre.

Judit realista, számot vetett vele, hogy ő már csak így éli le az életét, - kinek így sikerül, kinek úgy - mosolyog megint. De a pénzéből, amit fáradsággal keres negyed négykor kel minden reggel, 21 éve csinálja már ezt , továbbra is juttat majd a gyerekeknek, ha úgy tetszik, szponzorációt vállal, mert azt a sok keserűséget, ami vele gyerekkorában történt, valahogy vissza kell adni.

A Hársfa óvodában az ünnepségen a Mikulás kísérőjét, a Krampuszt a Pannon Várszínház művésze, Egyed Brigitta alakította. Ő is Jutka néni kérésére vállalta a  különleges fellépést, hiszen régóta vannak közeli kapcsolatban.

Brigitta, Jutka néni közvetlen szomszédja, 15 éves volt, amikor az édesanyja meghalt. Addig is jó viszonyban voltak, de ettől kezdve még szorosabbá vált a kapcsolatuk,  Jutka néni szeretgeti, pátyolgatja, mintha csak a sajátja volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!