Hétvége

2011.07.31. 20:43

Belülről kell a nyugalmat megteremteni

Fehér falak, hatalmas ablakok, világosság árad mindenünnen. A falakon színekben tobzódó, derűt sugárzó képek, a férj, Debreczeny Zoltán alkotásai. Kinn a kert is adna látnivalót, de most beszélgetni ültünk le Lehóczki Laurával. Mondom neki: azért kerestem meg, hogy beszéljen arról, mit jelentenek a változások az ember életében, hogyan kell, lehet ezekre felkészülni.

Horváth Éva

- Az én életemben egyetlen nagy változás volt, amikor tizenhat éve szülővárosomtól 300 kilométerre találtam új lakóhelyet. E döntés köré koncentrikus körök rendszereként került a többi változás.
 
A miért éppen Veszprém lett élete új helyszíne kérdésre, egyszerűnek tűnhet a válasz.
Öccse 16 évvel ezelőtt Veszprémben volt doktorandusz, ezért választotta ő is ezt a várost. Először Várpalotán a Faller szakközépiskolában tanított, ám miután környezetvédőként megkapta másoddiplomáját, a veszprémi városházán lett köztisztviselő, környezetvédelmi referens.

- Veszprémivé válásomban nagy segítséget jelentett, hogy munkahelyem az egész város volt, ismernem kellett minden utcát, parkot, játszóteret. Nem lettem igazi hivatalnok. Tulajdonképpen tovább tanítottam, immáron hivatásos zöldként. Édesapám 42 évet töltött katedrán, két éves koromtól jártam iskolába. A pedagógia egész életemben visszaköszön. Szeretek tanítani és hatni, ma is ezt teszem.
 
Újabb tanulásra férje meghatározó diákkori élménye ösztönözte. Valaha, egy budapesti kávéházban beszélgettek diáktársaival. Egy asztalukhoz lépő grafológus azt kérte, írjanak pár elemezhető sort.
 
A hallottak örökre megmaradtak Zoliban, javasolta Laurának, tanulja meg a grafológiát. Szerencséjére az akkor Veszprémben indult képzés vezetője egy racionális, analitikus elméjű mérnöknő volt, aki Laurát azonnal megnyerte a grafológiának.
 E tudományról az átlagember annyit tud, hogy a kézíráselemzése, illetve cégeknél is használják, munkatársak kiválasztásánál.
 
- Bár gyakrabban tennék" - mondja Laura, és hozzáteszi: Magyarországon a munkaerő felvétele többnyire a jó kapcsolatokon múlik, miközben máshol az alkalmasság a fontos. Az elemzéstől nem kell tartani, mert csak azokat a tulajdonságokat vesszük górcső alá, melyek az adott munkahely, hivatás betöltéséhez szükségesek. A grafológia etikailag igen szabályozott, jól használható tudomány a párkapcsolat, diagnosztika és a pályaorientáció területén is.


 
Jó egy hete jelent meg a hír a hazai sajtóban, hogy az Egyesület Államokban, néhány államban megszüntetik az írásoktatást. Mi erről a grafológus véleménye?
 - Változik a világ, kövessük! Kevesen gondolnák, hogy még a szövegszerkesztő használatából is sok mindenre lehet következtetni. Árulkodó, ha valaki a szöveget az oldal közepén kezdi, de ugyanígy jellegzetes a betűtípusok, színek választása, a sortávok használata is. Az egyik iskolában, a nevelési értekezleten tartott, pedagógiai grafológia-témájú előadásom után kollegák mesélték, hogy a hallottakat jól tudják hasznosítani a tanításban, hiszen nálunk még szerencsére jelen van az írásbeliség.
 
A változásokhoz visszatérve szóba hozom az intimtornát.
- Biológia-testnevelés szakos tanárként az egészség és a mozgás különösen fontos számomra. Grafológusként - főleg nők esetében - egészségi problémákkal is találkoztam. Az intim izomzat tudatos tréningjével 90 százalékban nők fordulnak hozzám. A zárkózottabb férfiak orvosaik tanácsára jönnek tanulni. Legutóbb szerzett arctorna-tréneri tudományomat csak asszonyok igénylik. Munkám sok, egymás intellektuális társaságát is kereső új barátnőt hozott. Iskolák, konferenciák szervezői, klubok, intézmények gyakran hívnak előadni, beszélgetni, tanitani!
 
Amikor terveiről kérdezem, kész a válasszal. A testi bajok kézírásban megjelenő üzeneteit szeretném tréningekkel korrigálni. Célom a test és a lélek belső egyensúlyának megteremtése. Nem véletlen az arcodravanírva.hu domain név használata.
 
Amikor Fruzsina lányáról kérdezek, különösen felderül: örökölte-e édesanyja optimizmusát, dinamikáját? A kötelességtudó, tehetséges lány, most éppen az ankarai nagykövetségen gyakornokoskodik. Utolsó évét kezdi a CEU (Közép-Európai Egyetem) mesterszakán. Laura nagyon büszke rá. Mint mondja: a folytonos tanulás igényét biztosan örökölte.
 
Lassan búcsúzunk, Zoli és Laura Kapolcsra indulnak, ahol sokan várják, hogy nyisson a Buszmegálló Galéria.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!