Hétvége

2011.09.04. 05:59

Lecsószezon közepén - Annyi változata van, hogy akár naponta az asztalra kerülhet

A lecsó a hagyományos, híres magyar ételklasszikusok közé tartozik. Bár balkáni eredetű étel, a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. A lecsó név Európa több országában a magyar konzervvel terjedt el.

Varga Ibolya

Kétségtelen, hogy három alapanyagnak, a paprikának, paradicsomnak és a hagymának mindenképpen szerepelnie kell benne. Ez alól éppen a natúr lecsóként ismert konzerv a kivétel, mert abban csak paprika és paradicsom van. Magyarországon a legtöbb publikált recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát tartalmazó változat. A nevével ellentétben lecsópaprikából nem készíthető igazán jó lecsó, ahhoz tölteni való minőség kell. Az üvegházi zöldségek sem elég zamatosak ahhoz, hogy jó lecsót lehessen belőlük készíteni. Van, aki leszedi a paradicsom héját, van, akit nem zavar, ha a tányérjában pöndörödnek a héjdarabok. Élénk vita folyik arról, hogy a hagymát megdinsztelhetjük-e olajon, vagy jobb a zsír, illetve a szalonnából kiolvasztott zsiradék.

A legáltalánosabb receptek szerint először a hagymát dinszteljük meg, aztán a paprikát tesszük rá, végül a paradicsomot. Hervay Katalin Zánkához és Budapesthez egyaránt kötődő gasztronómus szerint igazán jó lecsó akkor készíthető, ha megfordítjuk a paprika és a paradicsom sorrendjét. Tóth Béla balatonakali vendéglős pedig minden évben valami újdonsággal rukkol elő az akali lecsófőző versenyen. Készített már lecsós palacsintát, lecsós tócsit, legutóbb pedig lecsós rétessel ejtette ámulatba az ínyenceket.

Sokféle változata van, például előfőzött babot adnak a lecsóhoz és együtt készre főzik. Zöldbabbal is készíthető, de akkor nem kell előfőzni, hanem együtt kell feltenni kevés vízzel. A francia lecsó, a ratatouille cukkinival és padlizsánnal készül. A cigánylecsóba káposztát is tesznek. A gombás lecsót többféle módon készítik, de mindig a gombát kell előbb puhára főzni, majd a lecsó hozzávalóit a már majdnem kész gombához adják és készre főzik. Karikára vágott lecsókolbászt bármikor, de a füstölt kolbászt csak a főzési idő utolsó harmadában adják hozzá, mert különben nagyon keményre fő. A krumplis lecsóhoz a burgonyát megtisztítás után vékony szeletekre vágják, és már a főzés kezdetén hozzáadják, így nem kell előfőzni. Rizses lecsó főzésekor a már majdnem teljesen elkészült lecsóhoz olajban előpirított fehér rizst tesznek, amely a lecsó szaftjában főzve puhul meg teljesen.

Szalonnás lecsó készítésekor a lassú tűzön kisütött szalonna zsírján készítik a lecsót. A tarhonyás lecsóhoz a tarhonyát zsíron pirítják, majd hozzáadják a lecsó alapanyagait, kevés vizet, és lassú tűzön a tarhonya puhulásáig főzik. Tojásos lecsó az, amikor a kész lecsóhoz külön tányérban felvert tojást adnak, és lágyra sütik. A virslis lecsóhoz a virslit lehet karikákra vágva vagy egészben együtt főzni a lecsóval. A lecsót ugyanakkor konzerválni is szokták. A lecsókonzervhez hasonlóan készülhet csak paprikából és paradicsomból, de gyakoribb, hogy hagyma is van benne, és percek alatt kész lecsót tehetünk az asztalra télen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!