Hétvége

2012.05.12. 06:01

Épül, szépül Csobánc vára

Németh Gyula várkapitányt kiemelkedő hagyományőrző munkájáért Hende Csaba személyesen köszöntötte ötvenedik születésnapján a Honvédelmi Minisztériumban. A miniszter a honvédelem ügyében végzett tevékenységet a gratuláció mellett egy vezéri buzogány átadásával is elismerte.

Szijártó János

Csobánc várának kapitányával az előzményekről, hagyományőrzésről, feltárásról, romkonzerválásról és végvári napokról beszélgettünk.

- A hagyományok megőrzését, szűkebb környezetem, azon belül a Csobánc felvirágoztatását életcélomnak tekintem. Ezért nagyon jó érzés, hogy ezt a honvédelmi miniszteren keresztül az állam is elismerte. Természetesen ez a kitüntetés mindenkinek szól, aki segít, támogat ebben a munkában - mondta Németh Gyula.

Maga Csobánc, a vár romjai és a történelmet idéző környékbeli táj inspirálta tetteit. Az érzelmek gyakorlattá az 1990-es évek elején a Radetzky Huszáregyesületben váltak, ahol megismerkedett a lovaglás művészetével és az ehhez kötődő hagyományőrzéssel. Németh Gyula a hódoltság korát választotta az általa megjelenített történelmi időszaknak, példaképe pedig Csobánc várának egykori kapitánya, Gyulaffy László. A neves huszártiszt egész életét hadban töltötte, érdemeiért I. Miksa magyar király aranysarkantyús vitézzé avatta. Báthori István fejedelem generálisaként harcolta végig az utolsó éveit, szolgálataiért hatalmas birtokokat kapott Erdélyben. Személye megtestesítője a hős magyar katonának, aki a legnagyobb túlerővel szemben is vállalja a harcot, és mindenek elé helyezi az ország érdekét. Példaképnek is kitűnő, s erre Németh Gyula jól ráérzett.

Csobánc mai kapitánya előadásokon tájékoztatja az érdeklődőket a végvári időkről, az akkori körülményekről, a katonák szokásairól, fegyverzetéről, harci szokásaikról. Munkája során igénybe veszi a tudomány segítségét, törekszik a magyar hadtörténelem korhű felidézésére. Ugyanakkor mindent megtesz azért, hogy a hajdan sok ostromot látott, de soha be nem vett vár romjait megmentse. Ennek érdekében 2003-ban létrehozta a Csobánc Váráért Alapítványt, az általa vezetett Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium részeként. Ezzel együtt a várbeli munkálatokra olyan táborokat szervez, amelyekben önkéntesek segítenek a műemlék megmentésében, továbbá minden évben megszervezi az immár országos hírű Gyulaffy-napok a Csobáncért című rendezvényt.

- Idén a július 13-15-i hétvégére esik a kilencedik alkalommal életre hívott Gyulaffy-napok rendezvénysorozat. Természetesen továbbra is a török kori, 15-16. századi életet kívánjuk megjeleníteni. Nagy örömömre idén már hagyományőrző csapatok is jelezték részvételüket. Legalább 250 vitézre számítunk, ami országosan is jelentős - mondta a várkapitány, majd a várbeli munkálatok helyzetéről is szólt.

- Az elmúlt években jelentős értéknövelés történt a hegy tetején álló, az osztrákok által 1709-ben lerombolt várnál. A régészeti feltárások során négy korábban nem ismert tartópillér került elő, amelyeknél a romkonzerválást is megoldottuk. Összesen hét pillért újítottunk fel, és a külső falszakasz jelentős részét rendbe hoztuk. A vár egy másik részén, az öreg toronynál szintén történtek régészeti feltárások. Alapítványunk mintegy ötven lelkes tagja több kőgyűjtő hétvégén vett részt az elmúlt években régészeti felügyelet mellett. Ezek az akciók sok követ biztosítottak a későbbi munkálatokhoz, bár a szétszórt törmelék begyűjtése sem volt haszontalan. Úgy tűnik, sikerül összekötni a 2007-ben már elkészült falszakaszt a mostanra konzervált öreg toronnyal. Ez egyben a folytatást is előrevetíti, hiszen a tervekben további falrekonstrukció, az öreg toronynál egy állandó kiállítás megnyitása és egy könnyű, faszerkezetes kilátó építése szerepel - tette hozzá Németh Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!