Hétvége

2012.12.21. 15:17

Egy hiteles személyiség

Egy hiteles személyiség, intellektuálisan és morálisan egyaránt magasan kvalifikált lelkipásztor, Gyűrű Géza áll a most megjelent könyv középpontjában.

Balla Emőke

A Balatonfüred Városért  Közalapítvány kiadásában jelent meg dr. Fülöp Lajos Gyűrű Gézáról, Balatonfüred város díszpolgáráról írt kötete, melyet a napokban mutattak be a balatonfüredi templomban. A közalapítvány 66., a szerző tizenötödik könyve a füredi plébánost, pápai prelátust, általános érseki helynököt mutatja be, aki a város 800 éves évfordulója alkalmából  rendezett ünnepségen kapta meg a Balatonfüred Város Díszpolgára címet.

Már a rendszerváltás előtti időszakban  is mindig kiállt a keresztény erkölcsi értékek mellett, bátran rámutatott az akkor  fennálló rendszer hibáira. Papi hivatásában  nagy szeretettel fordult és fordul a gyerekek felé, sok felnövekvő füredi diák őrzi szívében tanításainak emlékét. A rendszerváltást követően  aktív szerepet vállalt az iskolai hitoktatás  beindításában. Egyházi körökben jól ismert irodalmi munkássága is. Papi munkáját   fáradhatatlanul, lelkiismeretesen, magas színvonalon végzi, önzetlen közéleti tevékenysége  közismert.

 

Gyűrű Géza (középen) Dasek Viktor és dr. Márfi Gyula érsek társaságában  a könyvbemutatón (Fotó: Orosz Péter)

Dr. Bóka István  polgármester a kötetben úgy méltatja őt: Három évtizedes, megalkuvást nem ismerő füredi szolgálata példaértékű, tanúja volt annak a korszaknak, amikor a fürediek mostoha, titkolandó körülmények közepette okosan és hasznosan ragaszkodtak múltbeli értékeikhez, intézményeikhez  és személyiségeikhez...

Füred megmaradásának  legfontosabb záloga, hogy  történetének évszázadai alatt mindig akadtak  olyan személyek, akikre bízvást számíthatott a közösség, akiknek példamutatása erőt, kitartást adott a polgárok tetteihez, akaratához. A bemutatón a polgármester  hozzátette: Gyűrű Géza atya számunkra  tájékozódási, igazodási pont, erkölcsi mérce. 

Dr. Márfi Gyula érsek úgy ajánlja a kötetet az olvasóknak, hogy Gyűrű Géza egy hiteles személyiség, intellektuálisan és morálisan  egyaránt magasan kvalifikált lelkipásztor, akinek tevékenységét nem a kitüntetések elnyerése motiválja. Szólt arról:  Füred azért lehet sikeres, mert ilyen lelki vezetői vannak. Az olvasmányos művet Dasek Viktor atya mutatta be a közönségnek. A könyv ismerteti Gyűrű Géza életútját, életét és munkásságát,  róla szóló interjúkat, tudósításokat, valamint  megjelent könyveiből válogatott írásokat  közöl: Hirdesd az evangéliumot, Húsvétvasárnap  Krisztus feltámadása, Mit üzen Isten? Amíg élek, remélek.  A kötetet gazdag fotóanyag egészíti ki. Gyűrű Géza a bemutatón a Jóistennek adott hálát; soha egy pillanat nem volt az életében  bár voltak nehézségek betegségek, nehéz időszakok , amikor megbánta volna, hogy a papi hivatást választotta. Felidézte azt a pillanatot, amikor  édesapjának elmondta, hogy pap szeretne lenni és azt, hogy Füreden úgy fogadták őt, mintha itt született volna,  most is itt van otthon. Gyűrű Géza szolgált Zalamenyerén, Sümegen, Nagykanizsán, Zalaszentivánon, a leghosszabb ideig, közel harminc évig  Balatonfüreden. A Balatonfüred  Városért Közalapítvány  kiadványa  méltó tiszteletadás. 







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!