Hétvége

2013.02.22. 09:55

Gyöngyhalászok az egyetemen

Teltházas koncertet adott a héten az egyetemen Veszprém első számú latin zenekara, a Gyöngyhalász, akik reményeik szerint egyfajta kultúrmissziót töltenek be a térségben.

Szabó Péter Dániel

- Elsősorban szeretnénk boldogságot adni a dalokkal, s legalább néhány embert megismertetni azzal a temperamentumos világgal, azzal a félelmetes kulturális gazdagsággal, amely minket egy életre elkapott - foglalja össze Búzás Csaba zenekarvezető a Gyöngyhalász lényegét, s az elmondottakra tökéletesen rímelt a Pannon Egyetem E épületének kamaratermében celebrált hétközi koncert.

Rauscher Géza, Nyakas Krisztián, Búzás-Jáger Anikó és Búzás Csaba (b-j.) az E-kamarában tartott koncerten (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

A banda 1999-ben alakult, s az elmúlt 14 év munkája nem múlt el nyomtalanul, a héttagú csapat által játszott pergő ritmusú, érzelemdús dalokra olyannyira sokan voltak kíváncsiak, hogy a kedd esti koncertet megelőzően hosszú, tömött sorban álltak az emberek bebocsájtásra várva. Nem is volt elegendő a hely, a szervezőknek, a Felföldi Gábor vezette közművelődési titkárságnak, plusz székeket kellett hozniuk a terembe, s akiknek ülőhely sem jutott, azok a színpad előtt, párnákon helyet foglalva hallgatták a vérpezsdítő dalokat.

 

Búzás Csabáék pedig nem is teketóriáztak sokat, minden sallangot nélkülözve felsétáltak a színpadra és muzsikálni kezdtek. Sorban jöttek az autentikus latin-amerikai szerzemények, a publikum pedig széles mosollyal hallgatta a kisebb hangszerarzenált felvonultató Gyöngyhalászt. A gitárok és a nagybőgő mellett ugyanis többek között pánsípon, timbalezen, kongán és ukulelén is játszottak a zenészek, akik a tavalyi VeszprémFesten a világhírű Buena Vista Social Club előtt is muzsikálhattak a Veszprém Arénában, sőt, egy személyes mini-koncertet is adtak az örökifjú kubai csapat tagjainak.

 

Búzás Csaba zenekarvezető játékáról és spanyoltudásáról a világhírű kubai zenészek is elismeréssel szóltak

 

- Heteken át tartó egyeztetéseket követően sikerült elérnünk, hogy a koncerteket megelőzően a színfalak mögött eljátszhatjuk nekik a kis túlzással Kuba második himnuszának is beillő Dos Gardenias című dalt. Tartottunk ugyan attól, hogy tolakodásnak veszik a mi rendhagyó szerenádunkat, de szerencsére teljesen természetesnek vették, sőt, kifejezetten örültek annak, hogy zenéltünk nekik _ meséli Búzás Csaba, akinek játéka mellett spanyoltudásáról is elismerően szóltak a Buena Vista Social Club olyan nagynevű tagjai, mint Omara Portuondo és Eliades Ochoa.

Sok más örökbecsű sláger mellett a fent említett Dos Gardenias is felcsendült kedd este az E-kamarában, ahol a táblás ház miatt sok hely nem maradt ugyan a táncra, ám ez senki sem zavart igazán a koncert élvezetében. A zenekarnak ismét sikerült kihalásznia, s méltóképp prezentálnia a latin zene igazgyöngyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!