Hétvége

2013.02.17. 09:58

Staféta Székely Andreával

A múlt heti vasárnapi Naplóban Mátyás Mónika azt kérdezte Székely Andreától, hogy milyen hatással van a gyerekekre a bábszínház.

Mátételki András

- Az előadásokat különbözőképpen élik meg a 3-10 évesek, ez a személyiségüktől, életkoruktól, lelkiállapotuktól függ - mondja Székely Andrea, a Kabóca Bábszínház igazgatója.

- Ez a korosztály leginkább érzelmi szinten kerül kapcsolatba a darabokkal, amikor a hősnek szorítanak, izgulnak érte

Számtalanszor önkéntelenül bekiabálnak előadás közben. Vannak olyan előadások is, ahol bevonjuk őket a játékba, bár erre nem mindenki hajlandó, mégis szeretik látni társaikat szerepelni, akiket utána komolyan megdicsérnek. Morálisan tiszta történetekkel kell a gyerekek, a nézők elé állnunk. Egyetemes emberi értékeket igyekszünk közvetíteni.

A tiszteletről, a szeretetről, az egymás értékeinek elfogadásáról kell, hogy szóljon egy-egy történet. A darabokban persze felmerülnek olyan problémák, amelyekkel ők is találkoznak akár családon belül. De bárhogy is kanyarog a történet, oda kell kilyukadnunk, hogy van kiút a gondból, a szorult helyzetből.



Azt is felismerik, hogy a hétköznapi emberekből lehet hős, mások példaképe. Székely Andrea arról is beszélt, hogy egy-egy darabra való felkészüléskor a társulat tagjai hosszasan elemeznek, hogy miképpen mutassák be majd a mesét, mit emeljenek ki, mit hangsúlyozzanak a történetből.

Azt mondja, el kell varázsolni a kicsiket, hogy még inkább bele éljék magukat a történetbe. Egyensúlyt kívánnak tartani a klasszikus és a modern mesék között. Ez utóbbira példa Erdős Virág műve, a Pimpáré és Vakvarjúcska. A szerzőnek, a kiskamaszokról szóló történetében a legfontosabb üzenet az egymásért való áldozatvállalás és az elfogadás. Székely Andrea azt kérdezi Neubauer Sándornétól, hogy milyen szerepe van a gyerek programoknak a turizmusban.

A staféta következő vendége: Neubauer Sándorné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!