2014.04.10. 21:28
Staféta Gősi Péterrel
Múlt heti számunkban Ottó Csaba azt kérdezte Gősi Péter sommeliertől, hogy milyen jövőjük van a kis pincészeteknek.
- Aki a borhoz közel került, egyetért Márai Sándorral, aki ezt írta:” Ha negyven éves leszek, pincém lesz.” Nekem is az volt az álmom, hogy egyszer saját borom legyen, amit végül is barátommal, Molnár Szabolcs borásszal valósítottam meg - meséli Gősi Péter, aki társával a paloznaki plébániától bérli az egyhektáros úgynevezett Guden-birtokot.
Fotó: Mátételki András
- Olaszrizlinggel foglalkozunk - a Jásdi pincében dolgozzuk fel a szőlőt -, ami a csopaki dűlőkben jól érzi magát, egyedi bort képes adni. Mi is ezekre a különlegességre fektetjük a hangsúlyt, amit értékelnek az emberek. Az első ötezer palackunkat 2013-ban hoztuk forgalomba, amire felfigyelt a szakma is. Tavaly nyáron az ország legnagyobb borkereskedője 75 mintából hatot választott ki, a mienk is köztük volt. Az idén piacra kerülő nedűnk 80 százalékát már előjegyzésben eladtuk. A minimális nyereségünket a szőlőtőkék és a romos birtoképület felújítására fordítjuk. Szóval, mi ezt szerelemből csináljuk, ez a hobbink, ezért ilyenek a boraink!
Gősi Péter azt kérdezi Dobai Andrástól, hogyan lehet ötvözni a kultúrát a vendéglátással.