Hétvége

2014.06.12. 11:27

Staféta Présing Mátyással

Dr. Korzenszky Richárd azt kérdezi dr. Présing Mátyástól, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársától, hogy jó-e ez a sok víz a Balatonban?

Mátételki András

- A vízminőségre csak közvetetten és alig van hatással a viszonylagosan magas vízszint. A Balatonban ezt döntően az algák számára hozzáférhető tápelemek, elsősorban a foszfor mennyisége határozza meg.

Mióta sikerült a kívülről bejutó foszfor mennyiségét jelentősen csökkenteni, a tó vízében a hatvanas évekhez hasonló mennyiségű alga van jelen, ami kiváló minőséget jelent. Kevés víznél a partszakaszok sekély vize nagyon átmelegedhet, ezért a békanyál jelentősen elszaporodhat. Ebből a szempontból kétségtelenül jobb a sok víz. Ez ellenben kedvezőtlen lehet a tó nádas állományára, amely az éveken át tartó magas vízszintet nehezen viseli, és lassan visszaszorul, babásodik.

Fotó : Mátételki András

 

Hosszú távon az ívó- és búvóhelyek csökkenésével ez rosszat jelent a halaknak. Rövidebb időszakokra (pl. tavasz-kora nyár) viszont kedvező a halaknak, mert a közvetlen parti élőhelyek változatossága megnő, nagyobb terület áll rendelkezésükre a szaporodáshoz és táplálékkereséshez.

Présing Mátyás azt kérdezi dr. Pósfai Mihálytól, hogy gyógyítanak-e az ásványok?

A staféta következő vendége: Pósfai Mihály.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!