1905-ben épült

2017.09.30. 10:30

Kovácsoltvas belvárosi lebegés – butikhotel lesz a tapolcai házból

A tapolcai városközpontban nemrég egy szebb napokat látott épület barokk homlokzata újult meg.

Tóth B. Zsuzsa

Mediterrán belső udvar

A tulajdonos, egyben a munkálatokat kivitele-ző vállalkozó butikhotelnek szánja a gyönyörű, négyszintes, belső udvaros házat, amelynek mára a berendezé-se is csaknem teljes. Lapunk kérésére bemutatta az épületet, azonban kérte, hogy kilétét ne fedjük fel.

Mediterrán belső udvar

A Kossuth utcai leendő apartmanházba a fiatal építész abban a pillanatban beleszeretett, amikor annak lépcsőházába belépett. A jó állapotban levő, mintás, mozaikos színes, csiszolt műkő padozat és a kovácsoltvas korláttal kísért lépcső megkapó látványt nyújtott elhanyagoltan, porosan is. Az 1905-ben épült ház homlokzata az utóbbi években arról is nevezetes volt a városban, hogy a gyönyörű, de meglehetősen elhanyagolt kovácsoltvas mellvédes kis erkélyen egy fa nőtt ki a padlóból. Mostanra a városon áthaladó forgalom felett szinte lebegő erkély is megújult, a mellvéd sok munkával, de megmaradt, és a homlokzat téglaburkolata régi szépségében díszíti az utcaképet. Annak színét megőrizte a tulajdonos, aki homokfúvóval takaríttatta le a háborús sebeket is őrző kisméretű téglákat. Az impregnálószerrel való kezelést követően sokáig ellenáll az időjárásnak. Erre különösen nagy szükség lesz, lévén északi oldali a homlokzat. A földszinten egykor üzlet volt, az emeleten lakás, a jelentős felújítás után hamarosan három szinten négy, nyolc főnek szállást adó kis apartman fogadja a vendégeket. Mind-egyikre jellemző a falak egységes, homokszíne, a meny-nyezet hófehérje. Az eleganciáért szintén felelős stukkók, rusztikus holker díszlécek alkalmazása csak erősíti mindezt az emeleti lakásban. Ami a falszínt illeti, az egyes helyiségek funkciója és fényviszonya garantálja, hogy az ne legyen unalmas. A tulajdonos maga volt a belsőépítész és a lakberendező is egyben, tapasztalatát, jó ízlését dicséri a régi nyílászárókhoz és a közel négyméteres belmagassághoz való ragaszkodás, ellentmondva a galériakialakítás lehetősége csábításának is. Kellemesen ötvözi örökségét a modernnel, nem lemondva a praktikumról sem.

Modern, hagyománytisztelő helyiségek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A régi tárgyak szeretete érződik a fürdőszobában, amelyet a felújított, öntöttvas, lábas kád ural. Rímel rá a karos helyett hidalható csapteleppel ellátott, íves mosdó, a retró csempe, de itt padlófűtés és modern törülközőszárító is van. A lakás eredeti elrendezését megőrizve a fürdőnek egyaránt kapcsolata van a nappaliból nyíló hálóval és a konyhával. Utóbbi modern csillárja átmenetet képez a múlt és a modern között. Törtfehér színű, barna munkapultos, ebbe a miliőbe illő konyhabútort kapott. A lakás központi helyisége, a tágas étkező egy méhsejt alakú, drapp cserépkályhával gazdagodik majd, azonban annak csak díszítő szerepe lesz. Az ide illő komódot, szekrényeket, csillárt és falikarokat még keresi a nem alkuvó házigazda, aki addig inkább nem nyitja meg a kis hotelt a vendégek előtt, amíg a számára legtökéletesebbet meg nem találja. Úgy tervez, épít és berendez, hogy saját magának sincs kedve hazamenni innen.

Itt nincs megkötve a keze, nem úgy, mint két házzal odébb, ahol most fejezte be egy másik régi, szép köztéri épület homlokzatának felújítását. Szíve szerint a szomszédos, szintén régi és szép házakat is örökbe fogadná, azokra ugyancsak ráférne a felújítás. Egyelőre viszont még kisebb gépek, berendezési tárgyak kellenek a butik- hotelbe, ahol a tetőtérben két izgalmas kis lakás várja majd a vendégeket. A déli oldalról akár a fürdőkádból is gyönyörködhetnek majd a csodás panorámában, a Gulács, a Tóti-hegy, a Szent György-hegy látványában. A szobákban pedig a jó állapotban megmaradt, lazúrral kezelt parasztgerendák ejtik rabul a tekin-tetet. Ha nem lenne jelentős statikai szerepük, a házigazda akkor sem nyújt volna hozzájuk. Persze, okozott némi kihívást így a lakások elosztása, amely igazán izgalmas lett. A romantikus szálláshelyek alatt a földszinti közös, mediterrán hangulatú udvarról nyílik még egy lakás, mind közül a legcsendesebb. További előnye, hogy aki itt pihen, ő érezheti leginkább magáénak az egykor szeméttel telehurcolt, mára térkővel burkolt, téglával, terméskővel felfalazva intimmé zárt kis udvart, ahol még grillezni is lehet. A hulladékból a szép termésköveket és a zománcos faliku- tat sikerült átmenteni az utókornak. Innen juthatunk le a pincébe, amely családi, baráti összejöveteleknek adhat helyet, akár külsősöknek is. A falról jó érzékkel leverték a vakolatot, a téglát imitt-amott kőburkolat váltja, sok boltívvel. A régi tetőcserepekből a falra lámpákat készíttetett a tulajdonos, a kibújó fények csak fokozzák a pince hangulatát.

Nyilván így lesz majd a kandallóval is, amelyet már az új gazda épített. Aki persze már látja lelki szemei előtt a vakablakokban a régi, antikolt tapolcai utcaképeket, a ház felújításának fejezeteiről árulkodó fotókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!