Hírek

2009.01.28. 03:28

Csekkman és a tévhitek

<b>Veszprém</b> - Rengeteg téveszme él a hallgatókban a diákhitelről, ezért sokan nem is merik felvenni - vélekedik <em>Kéri Annamária</em>, aki ősszel vett részt a hitelközpont által szervezett előadásokon.

Mátyus Tamás

- Mindenkinek saját döntése, hogy mire használja fel az igényelt összeget - szögezi le már beszélgetésünk elején. 

Akkor jön jól, ha a tanulmányokhoz hirtelen nagyobb összeg kell. Ezért nyúlt ő is a kölcsönhöz nyár végén, a laptopját cserélte le, most pedig egy nyelvtanfolyamra szeretne beíratkozni, melyet szintén hitellel finanszírozna.

- Azért jó, mert a hallgató maga döntheti el, mennyit szeretne felvenni - mondja -, persze előtte jól meg kell fontolni, mennyi lesz a törlesztés. Ezt csak négy hónappal a tanulmányok befejezése után kell megkezdeni, de aki nem mérlegel és elszórja a pénzt, milliós tartozással indulhat neki az életnek. 

Mint mondja, a viszonylag csekély törlesztőrészlet önmagában nem jelent akadályt más hitelek felvételénél, és ezt sokan nem tudják. Ugyanúgy, ahogy azt sem, hogy bármikor, ha éppen több pénz áll a házhoz, pluszköltségek nélkül nagyobb összegű előtörlesztés is teljesíthető. 

Ezek és a többi téves információ miatt szervezett a hitelközpont egy kampányt, ahol maskarába öltözött gonosz Csekkman és a hős Hitel Hero járja az egyetemeket és segít a hallgatóknak kijutni a befizetetlen számlák világából.

- De vajon mennyiben segítség ez, miért éri meg a diákoknak már az egyetemi évek alatt adósságba verni magukat akkor, ha nincs égető szükség rá? - teszem fel a kérdést Annamáriának.

- Kiemelkedően kedvező kamatozása miatt befektetésnek is jó, nincs még egy ilyen jó forrás, ahonnan pénzhez lehet jutni - reagál. 

- Jól jöhet kollégiumi díj vagy költségtérítés befizetéséhez, de akár vállalkozás megalapozásához is félre lehet tenni nagyobb összeget. Aki okosan gondolkozik, annak segítség a hitel, de nem szabad felelőtlenül felvenni és elszórakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!