Hírek

2009.01.26. 03:28

Erdei iskolák, bemutatóhelyek

<b>Csopak</b> - Számos nagy projekten dolgozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság: erdei iskolák, élőhely-rehabilitáció, bemutatóhelyek létesülnek több mint nyolcszázmillió forint értékben.

Németh F. Bernadett

A nemzetipark-igazgatóság nagy projektjei közül több a második fordulóba érkezett, így például a tihanyi Levendula Ház, melyhez csaknem 300 millió forint támogatást nyertek a Balaton turisztikai vonzerejének növelésére kiírt Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) pályázatán. 

Mivel a tervek eredetileg 400 millió forintos beruházásra készültek, most ugyanazzal a tartalommal, ám kisebb költségvetéssel kell megfelelni az előírásoknak. 

Élő természeti értékek megőrzésére mintegy 240 millió forintot költhet a nemzeti park igazgatósága, ez is kétfordulós pályázat, s tíz élőhely-rehabilitációt valósítanak meg belőle. Ilyen például az értékes gyepek tisztítása. 

Élettelen természeti értékek rekonstrukciójára 107 millió forintot nyert az igazgatóság, ebből a pénzből újítják meg például a barlangok lezárását, kicserélik a beépített, sokszor rozsdásodó lét- rákat. 

A szintén kétfordulós pályázat sikeres első szakaszában idén dolgozzák ki a zirci arborétum továbbfejlesztésének részletes terveit, amelynek elfogadása esetén 90 millió forintot költhet a botani-kus kertre a nemzetipark-igazgatóság uniós társfinanszírozású KEOP-pályázati forrásból. 

Szintén KEOP-pályázatból kerülnek korszerűsítésre az év folyamán az erdei iskolai épületek Bakonybélben és a Tihanyi-félszigeten is. Az oktatóhelyek infrastrukturális fejlesztésére több mint 40-40 millió forintot költhetnek.

Balogh László, a nemzetipark-igazgatóság igazgatója nem kis büszkeséggel megjegyezte: országosan az összes pályázat közül csak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságról érkezőt fogadták be elsőre a bírálók. Balogh László sikeresnek ítélte meg a nemzetipark-igazgatóság pályázatkészítő csapatát, és mozgalmasnak az előttünk álló esztendőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!