Hírek

2009.01.13. 03:28

Közútfejlesztési fazonigazítások

<b>Veszprém</b> - A napokban dől el, hogy melyik térség politikusai tudtak jobban lobbizni a náluk tervezett közúti fejlesztésekért, s nálunk milyen, korábban ígért beruházásra kell esetleg még tovább várni.

Győrffy Árpád

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök karácsony előtt jelentette be, hogy a korábban tervezettnél 260 milliárd forinttal több uniós forrást biztosítanak a munkahelyek megőrzésének és újak teremtésének támogatására. 

A pénzt az Új Magyarország Fejlesztési Terv úgynevezett operatív programjai közötti, illetve azokon belüli átcsoportosítással teremtik elő. 

Mint elhangzott, az intézkedés egyik elemeként 60 milliárd forintot irányoznak át a Közlekedési Operatív Programból a Gazdaságfejlesztési Operatív Programba (GOP), a Társadalmi Infrastruktúra Program pedig 57 milliárdnak mondhat búcsút a GOP bővítése miatt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a közlekedésfejlesztési források megcsonkítása érinti-e a megyei beru-házásokat. 

Kérdésünket eljuttattuk az idei tervekről éppen azokban a napokban sajtótájékoztatót tartó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez. (NIF). 

Innen azt a választ kaptuk, hogy nem ők az illetékesek a válaszadásban, levelünket továbbították az illetékes minisztériumba. Gyorsan jött a válasz az új címzettől, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumtól is, ahonnan arról tájékoztattak bennünket, hogy megkapták a NIF Zrt. levelét, javasolták, inkább a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél próbáljunk szerencsét. 

Még az ünnepek alatt meg is tettük, válasz azóta sem érkezett. A küldd tovább ismerőseidhez a levelet vagy a feladót akcióval párhuzamosan megkerestük a kormányszóvivői irodát is. 

Onnan már konkrétabb felvilágosítást kaptunk. Eszerint az átcsoportosítás operatív progra-mokon belüli részletei, azok egyes prioritások közötti megoszlása a 2009-2010-es akciótervek elfogadásakor válik véglegessé. 

Az akcióterveket a kormány várhatóan január közepén fogadja el, ezt követően tudnak részletesebb információval szolgálni.A színfalak között folyó alkukról remélhetően értesültek a Veszprém megyei politikusok is, és nem új hírként éri esetleg őket, hogy milyen ígéretet kell ismét átdátumozni. 

A döntés már vélhetően nem érinti a 8-as főút és a 72-es főút Litérhez közeli elágazójának többszintessé alakítását, mert az korábban megszülethetett. A nemrég még 2008-ra tervezett projektnél a NIF Zrt. karácsony előtti tájékoztató anyagában 2009-re is még csak a szerződéskötési szakasz szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!