Hírek

2009.01.14. 03:29

Tisztább lett a levegő

<b>Megyei körkép</b> - Ahogy országosan, úgy Veszprém megyében is enyhén csökkent a városok levegőjének szállóportartalma. Várpalotán két napon át, január 9-én és 10-én enyhén meghaladta a riasztási küszöböt (a 100 mikrogrammot köbméterenként), 11-én és 12-én pedig a tájékoztatási küszöböt.

Németh F. Bernadett

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség területén két városban, Székesfehérváron és Várpalotán volt magas a szennyeződés január 9-10-én. 

Várpalotán, ugyan csekély mértékben, de mindkét napon a riasztási küszöböt lépte át a levegő szállóportartalma. Ilyenkor a felügyelőség tájékoztatja az érintett önkormányzatot az adatokról. 

Az önkormányzat felelőssége intézkedést hozni a lakosság érdekében. Feltétlenül tájékozatni kell az embereket, ha úgy ítéli meg, más intézkedést, esetleg szmogriadót is elrendelhet, bár Várpalota esetében ez nem kötelező, tudtuk meg Nagy Attilától, a felügyelőség laboratóriumának vezetőjétől.

Várpalota önkormányzata a lakosság tájékoztatását választotta. A város honlapján és a polgármesteri hivatalban hirdetményt tettek közzé, melyben közlik a felügyelőség által mért adatokat és a levegőszennyezettségben rejlő egészségügyi veszélyeket. 

Arra kérik a lakosságot, ha tehetik, ne használjanak személygépkocsit, hanem utazzanak tömegközlekedéssel, és lehetőség szerint kerüljék a forgalmas útszakaszokat.

Ezt ajánlja Várpalota polgármestere, Németh Árpád is.

- Aki teheti, menjen inkább korcsolyázni, kerülje el a forgalmas Szent István út és a főtér környékét. Különösen vigyázzanak a gyerekekre és az idősekre.

A polgármester elmondta: Várpalota mindig az elsők között szerepel a szmoggal fenyegetett városok között, s ennek oka elsősorban a földrajzi fekvése, adottsága. A város egy medencében terül el, ahol szélcsendben megreked a szennyeződés és a köd. A helyzetet csak az időjárás-változás oldhatja meg.

A város elöljárója szerint Várpalotán a fűtés nem igazán befolyásolja a levegő szennyezettségét, mivel nem sokaknak van lehetőségük alternatív tüzelési módszerre áttérni, a helyi fűtőmű pedig földgázzal üzemel. 

A környezetvédelmi felügyelőség Várpalotán kívül Veszprémben és Ajkán működtet még mérőállomást. Mindkét városban kedvezőbbek a porszennyezésre vonatkozó adatok, amelyek tájékoztatási küszöb alatti értéket mutatnak, de a szállópor értéke a szennyezett kategóriába sorolja ezen települések levegőjét is. 

Nagy Attila szerint a mostani légszennyezettségnek nem csak a közlekedés okozta terhelés és a ködös, szélmentes időjárás az oka. Jelentősen hozzájárul a gázválság is: a hazai erőművek jelentős része ugyanis átállt az olajfűtésre, és sok háztartás ugyancsak alternatív megoldásokat választott, ami környezetszennyezőbb, mint a gáz. 

A nagyvárosokban azért még mindig a közlekedés okolható. Nagy Attila szerint jelentős javulást az időjárás megváltozása, illetve a gázkrízis megszűnése jelenthet.

A meteorológiai előrejelzések szerint térségünkben a következő napokban nem mutatkozik olyan változás, amely jelentősen befolyásolná a levegő tisztaságát. Megyénkben ma nem várható jelentősebb csapadék. Gyenge, változó irányú szél fújhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!