Hírek

2009.02.16. 03:28

Kisebbségi tervek a megyében

<b>Veszprém</b> - Minimálisan kilencszázezer forintos bevételi-kiadási tervvel számol idén a Veszprém Megyei Német Önkormányzat.

Győrffy Árpád

A költségvetési tervet a testület múlt heti ülésén fogadták el. A pénz harmadát szánják utazási költségekre, hasonló összeget fordítanak a megyei nemzetiségi regiszter készítésének folytatására, 100 ezer forinttal támogatják a megyei fenntartásban működő ajkai Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nemzetiségi tagozatának tevékenységét, 50 ezer forinttal pedig a megyei anyanyelvi verseny megrendezését. 

Dr. Albert Vendel
elnök kérdésre válaszolva elmondta, hogy további pénzt remélnek a feladatalapú központi támogatási rendszerből, melyre beadták pályázatukat. Az elbírálásra várhatóan ebben a hónapban kerül sor. 

A második fél évben tervezett megyei jelentőségű eseményekre, például a nemzetiségi általános iskolák diákjainak hagyományos városlődi kulturális vetélkedőjéhez majd ebből adnak támogatást.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a 48 német kisebbségi önkormányzattal rendelkező települést bemutató regiszterhez eddig 30 helyről érkezett bemutató anyag. Albert Vendel szerint vannak közöttük nagyon kiváló minőségűek, de olyanok is, amelyek kiegészítésre, átdolgozásra szorulnak. 

A késlekedőket levélben kérik fel a munka mielőbbi befejezésére vagy megfelelő külső szakemberek megbízására. 

A Bakonyi Természettudományi Múzeum már teljesítette korábbi vállalását, és elkészítette mind a 48 településről a geológiai jellemzőket bemutató írásokat.A testület tagjai vita nélkül jóváhagyták a nemzetiségi és a megyei önkormányzat közötti együttműködést szabályozó szerződés változatlan fenntartását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!