Hírek

2009.02.03. 03:29

Menjünk új autóért?

<b>Pápa</b> - Megszűnt az önerő nélküli autóhitel, ami örvendetes - biztonságot nyújt a banknak és az ügyfélnek is. A forint alacsony árfolyama miatt pedig érdemes elgondolkodni: lehet, hogy most kell devizahitelt felvenni?

Tremmer Tamás

Megyénk legnagyobb autókereskedője, Császár Endre évek óta figyelmeztetett, az önerő nélküli autóvásárlásnak megvan az a veszélye, hogy pénz nélkül is autóhoz lehet jutni, s ez lesz az a jármű, ami a vissza-adott (visszavett) autók amúgy is magas számát gyarapítja. 

Most mintha meghallották volna a hangját az emberek, csak ehhez egy gazdasági válság kellett. 

Az önerő nélküli autóhitel felvételi lehetőségének megszűntét üdvözölte. Ez persze valamelyest visszavetheti az újautó-értékesítést, de inkább csak azokon a helyeken, ahol ily módon is adtak el gépjárművet. 

A tavalyi év utolsó hónapjaitól már tapasztalható volt, hogy a bankok keményebb feltételeket szabnak, s minimálisan húsz százalék önerőt várnak el. 

A kereskedésekben érezhető, hogy megcsappant az érdeklődők köre, ami a hi-telfeltételek szigorodásának, a családok elszegényedésének, az óvatosságnak egyaránt betudható. 

Császár Endre azt is észrevételezte, hogy a bankok bizonyos esetekben átesnek a ló túlsó oldalára, olyannak sem akarnak hitelt adni, aki egyébként törlesztőképes. Ugyanakkor örömmel állapította meg, a dolgok kezdenek visszatérni a normális kerékvágásba. 

Ezzel arra célzott, hogy az emberek nem a minimális, hanem a harminc-, de nemritkán a negyvenszázalékos önerőt is előteremtik. 

Ez biztonságot ad mindenkinek, olyanról ugyanis nem tud, hogy 40 százalék önerő mellett bebukott volna a hitel. Megjegyezte, 15 éve szintén ekkora önerő mellett vettek fel kölcsönt az emberek. 

Másokkal ellentétben neki meggyőződése, hogy még mindig érdemes euró vagy svájci frank alapú hitelt kérni - pontosabban most érdemes ilyenben gondolkodni. Forinthitel nincs 15 százalék alatt, a devizás hitel ennél legalább öt százalékkal alacsonyabb kamatú. 

Ma gyenge a forint, de ennél tovább talán már nem gyengül. Ha pedig erősödik, a törlesztőrészlet mindenképpen csökkenni fog, így az ügyfél kedvező helyzetbe kerül. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a látszatkészpénzes vásárlásra. 

Vannak, akik készpénzért vásárolnak, ugyanakkor kiderül, jelzáloghitelt vettek fel, s az így kapott pénzből finanszírozzák a járművételt. Ez elég kockázatos. Fizetésképtelenség esetén autóhitelnél csak a kocsit foglalja le a bank, jelzálog esetében a házat is viheti, s ez sokkal fájdalmasabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!