Hírek

2009.02.16. 03:28

Több térfigyelő kamerát!

<b>Veszprém</b> - Marian Cozma tragédiájának ellenére biztonságos város a megyeszékhely, állítja <em>Sánta Károly</em>, a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói szakmai kamara megyei elnöke, aki szorgalmazza, hogy minél több térfigyelő kamarát szereljenek fel a városokban.

Mátételki András

Az elnök hozzátette, a késeléses gyilkosság rontotta a biztonságérzetet, de a statisztika szerint az utóbbi években országosan csökkent az erőszakos bűncselekmények száma. 

Az igaz, hogy Veszprémnek vannak olyan lakókörzetei, ahol sűrűbben fordulnak elő garázdaságok. Jó pár olyan személy él a megyeszékhelyen, akik az éjszakai szórakozóhelyeken keresik az összetűzést. Nyáron a Balaton-partról is jöttek a városba kétes alakok szórakozni. 

A veszprémi kézilabdásokkal történt esetet egyedinek nevezte a kamara elnöke, mondván, a felfokozott helyzetben kialakult összetűzés tragédiába torkollott. 

A rendőrség dolga, hogy megvédje az állampolgárokat, mégis jó néhány egyenruhás kétszer is meggondolja magát, hogyan lép fel egy bűnözővel szemben, aki mögött sztárügyvéd áll. 

Ha elköveti a legkisebb hibát is, ellenfelei - a jogi kiskapukat kihasználva - igencsak kellemetlen helyzetbe hozhatják. Ma - személyiségi jogokra hivatkozva - a törvény jobban védi a bűnözőt, mint a hatóság embereit, tette hozzá. 

Sánta Károly
azt is jogos igénynek tartja, hogy növeljék a rendőrség létszámát, ugyanakkor megjegyezte: az elmúlt években történt átszervezések a szakmai munka rovására mentek. 

Azt nem tudja elfogadni, hogy a vagyonőröket miért nem minősítették át - úgy, mint a polgárőröket - közfeladatot ellátó hivatalos személlyé. 

Bár a 2005-ös törvény lehetővé teszi, hogy a vagyonőrök önvédelmi eszközöket (gumibotot, gázspray-t) és fegyvert tartsanak maguknál, de azokat csak kerítésen belül használhatják. 

Azaz magánterületen, üzemek, létesítmények őrzésénél, viszont közterületen nem lehetnek náluk ilyen felszerelések. 

Azzal, hogy a vagyonvédelmi cégek mind több lakásban szerelnek fel riasztóberendezéséket, személyi hívó segítségével vigyáznak az egyedül élőkre, áttételesen ezek a vállalkozások is hozzájárulnak a bűncselekmények visszaszorításához. 

Különösen igaz ez, amikor a közterületi kamerák munkáját fel- ügyelik, mert bármilyen törvénysértés estén azonnal szólhatnak a rendőrségnek. 

Sánta Károly, aki egyben a Nyugalom Kft. ügyvezető igazgatója, nem ért egyet azzal az ombudsmani állásfoglalással, miszerint az utcán elhelyezett kamerák működtetéséhez az ő jóváhagyása kell. 

Az más kérdés, hogy a felvételeket visszamenőleg csak a nyomozóhatóság nézhesse meg. Fontos, hogy ne csak a szórakozóhelyeken legyenek kamerák, hanem kint az utcán is, hiszen a bűncselekmények egy része ott történik, elég, ha a Patriótában történt drámai eseményekre utalunk. 

Jó példa erre, hogy a bankok szemei a járdát is pásztázzák éjjel-nappal. A statisztika szerint, ahol ilyen technikával figyelik az emberek mozgását, lényegesen visszaesett a bűncselekmények száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!