Hírek

2009.03.16. 03:29

Elfelejtettek adózni

<b>Veszprém</b> - Főleg gazdasági bűncselekményekben jártak el a veszprémi pénzügyőr nyomozók az elmúlt évben. Tavaly a listavezető egy másfél milliárdos adócsalás volt - gépkocsikkal üzleteltek a gyanúsítottak.

Mátételki András

Dr. Simonyik László főhadnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala Veszprém megyei osztályá- nak vezetője lapunknak elmondta: míg 2007-ben 203 ügyet fejeztek be 79 vádemelési javaslattal, addig tavaly 242 ügy végére tettek pontot. 

Ebből 125 aktát juttattak el az ügyészségre, hogy vádat emeljenek a gyanúsítottak ellen. Az ügyek döntő része - több mint 90 százalékuk - gazdasági bűncselekmény: áfacsalások, jogosulatlan adó-visszaigénylések, jogtalan EU-s vagy hazai támogatások lehívása. 

Fogtak már meg olyan személyeket, akik át akarták vinni hazánkon a kábítószert, de vesztükre lebuktak. A legnagyobb cigarettafogásuk nyár végén volt, amikor a 71-es számú főúton egy román állampolgárságú férfi által vezetett autóbusz utánfutójában 4860 doboz különféle magyar adójegy nélküli cigaretta volt. 

Egy Alföldről érkezett nőt decemberben lepleztek le Balatonkenese közelében, ő a Fordjában 600 kartont vitt valahová... Az ilyen ügyekben a fővámhivatal járőrei járnak el, akik az adójeggyel vagy anélkül behozott füstölnivalót szállító gépjárműveket ellenőrzik, illetve a jövedéki adó- igazgatási eljárást lefolytatják. 

A fővámhivatali feljelentést követően a nyomozást már a pénzügyőr nyomozók végzik. Jellemző, hogy a koporsószögeket Ukrajnából, Moldáviából, Romániából, Koszovóból hozzák át hazánkon, hogy aztán valamelyik nyugat-európai ország feketepiacán értékesítsék. 

Az a nagy üzlet benne, hogy odahaza nem fizetnek a cigaretták után adót. A főhadnagy elmondta, még hosszú hónapokig is eltart annak az ügynek a nyomozása, amelynek lényege, hogy több gazdasági társaság 2005 és 2007 között közel 800 személygépkocsit hozott be az uniós országokból megrendelésre. 

Külföldön kifizették a járművek nettó értékét - esetenként több tíz millió forintot -, majd idehaza befizették a regisztrációs adót, mert csak így helyezhették forgalomba a gépkocsikat. 

Viszont az általános forgalmi adót (a kocsik értékének 25 százalékát) elfelejtették rendezni az adóhivatalnál. Mivel az autók értéke négy- és negyvenmillió forint között mozgott, a luxusautókon már tetemes közterheket csaltak el. 

Az amúgy 2-3 éves autók átlag 7-8 millió forintot értek. (A vevőknek azért felszámolták majdnem a teljes áfát: a 10-20 milliót kóstáló autóknál csak néhány százezer forintot nyertek a megrendelők, az igazi hasznot a cégek irányítói tették el.) 

A nyomozás azt is hivatott lesz kideríteni, hogy a kft.-k fizettek-e társasági adót, s dolgozóik után befizették-e a járulékokat.

Tavaly július 2-án csapott le félszáz vámnyomozó az ország különböző pontján a cégek vezetőire, akiknél alapos házkutatást tartottak. 

Könyvelési és cégiratokat foglaltak le, valamint egy 12 milliót érő Land Rovert.

A gazdasági társaság tevékenységére jellemző volt, hogy az egyik céget alapították a másik után, amikor úgy érezték, hogy az adóhivatal a nyomukban van. Több saját cégen keresztül adták-vették a kocsikat, míg végül a megrendelőkhöz kerültek.

Az utolsó két cégük után összesen közel másfél milliárd forint általános forgalmi adót nem fizetettek be az államnak. A csapat központi figurája a Tapolca melletti köz- ségben élő egykori ügyvéd volt. 

Vele együtt tavaly július eleje óta előzetes letartóztatásban volt egy érdi 30 éves férfi, aki behozta a kocsikat, illetve az a 44 éves tapolcai férfi, aki szintén fontos szerepet töltött be a cégek irányításában. Ma már mindhárman szabadlábon védekezhetnek. 

A vámnyomozóknak közel 800 autótulajdonost kell kihallgatniuk, hogy fény derüljön az ügy minden részletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!