Hírek

2009.04.03. 02:29

Gyorsabb betegellátás

Veszprém - Fejleszti, illetve racionalizálja sürgősségi ellátórendszerét a megyei kórház. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretén belül elnyert 442 milliós támogatás révén az utóbbi időszak legjelentősebb beruházása valósulhat meg az intézményben.

Martinovics Tibor

- A sürgősségi ellátás minden kórház alfája és ómegája, ezért külön öröm ez a fejlesztés. Egykapus beléptetőrendszert építünk ki, jelentősen racionalizáljuk a betegforgalmat. Jelenleg, ha valaki rosszul lesz az otthonában, hét lehetőséget is választhat, ami tanácstalanságot eredményez, a beteg gyakran nem tudja eldönteni, miként lépjen be a rendszerbe. 

Ez most leegyszerűsödik, a betegeknek két alternatíva közül kell csupán választaniuk: vagy egy központi számon keresztül hívják a mentőszolgálatot, vagy bejönnek a kórház sürgősségi osztályára - részletezte a beruházás előnyeit dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatója. 

Az intézményvezető szerint az ellátás minősége is javul, hiszen a beteg első téves választásának a lehetősége a minimálisra csökken, ezzel pedig jelentősen nőtt az esélye arra, hogy időben megkapja a szakszerű ellátását.

- A fejlesztés része az alapellátás integrálása a kórházba, a felnőtt- és gyermekügyelet beköltözik az intézménybe. A betegirányításban a korábbiakhoz képest a mentőszolgálat is nagyobb szerepet vállal majd, a központi diszpécserszolgálatuk nagyon jól működik, a betegek sok segítséget kaphatnak tőlük - tette hozzá Rácz Jenő.

Az igazgató elmondta: egységes elosztási rendszert építenek ki a kórházban, itt döntik el, hogy adott beteg melyik ellátási formát kapja, melyik osztályra kerül. 

A kórház egyelőre a pályázat első fordulóját nyerte meg - mint ahogy azt Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke múlt hét pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette -, a második kör eredménye várhatóan októberre születik meg, így ha minden jól megy, jövő év tavasszal elkezdődhetnek a fejlesztések, a tervezett beruházás teljes kivitelezéséhez egy évre van szükség.

A 442 millió forintos támogatás mellé a megyei önkormányzat biztosítja az önerőt, amelynek tíz százalékát Veszprém önkormányzata állja, így együtt közel fél- milliárdos beruházás valósulhat meg az intézményben.

A beruházás költségvetésének hatvan százalékát a kórház helyiségeinek fejlesztésére, a klímarendszer kiépítésére, negyven százalékát pedig gépek, műszerek, egyebek mellett új betegellenőr- ző monitorok, hordozható defibrillátorok, betegágyak és fecskendők beszerzésére fordítják - tudtuk meg a főigazgatótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!