Hírek

2009.04.03. 02:29

Kétszer annyi a lom

Megyei körkép - Pályázati források híján minden település saját ötleteivel próbál tenni a növekvő hulladékhegyek ellen. Van, ahol kommandót szerveznek, máshol akcióprogramot dolgoznak ki.

Németh F. Bernadett

Várpalotán például kommandó felállítását tervezik, tudtuk meg Kotzó Szabolcs környezetvédelmi ügyintézőtől. Ebben az önkormányzati környezetvédelmi referensek, civilek és a polgárőrség tagjai figyelik folyamatosan a szemétdombok kialakulását, hogy mielőtt azok túlságosan ismertek, s ezáltal közkedveltek lennének, el lehessen tüntetni őket. 

Várpalotán tavaly számoltak fel egy nagy kiterjedésű illegális hulladéklerakót, ahol évek óta gyűlt a szemét az inotai városrészen. Pályázati úton ötmillió forintot nyertek a lerakó felszámolására, a projektben az Egészséges Palotárért Egyesülettel közösen dolgoztak. 

A polgármesteri hivatal ügyintézői folyamatosan figyelemmel kísérik az illegális szemétlerakók alakulását, ha lehet, azonnal beavatkoznak: a törvé- nyeknek megfelelően felszólítják a hulladék vagy a telek tulajdonosát a rendrakásra.

Zircen Koós Gábor város-üzemeltetési ügyintéző szerint nagy fejfájást okozó illegális hulladéklerakó nincs , sem a városban, sem annak környékén. Belterületen akad néhány, nem nagy kiterjedésű lerakó, ezeket húsvétig felszámolják. 

Egy nagy, átfogó projekt keretében pedig az egész várost és környékét megtisztítják májusig. A program során lomtalanításra, elektronikai hulladék gyűjtésére, civil kezdeményezésű szemétgyűjtésre is sor kerül. A polgármesteri hivatal felhívta a lakók figyelmét a virágosítási programra. 

A külterületeken főként a vízfolyások mentén és a szélfútta helyeken feltűnő a szemét, ami nem nagy mennyiségű, és májusig ezt is eltüntetik. Zirc a hagyományokhoz híven idén is részt vesz a Magyar Közút tisztasági akciójában a Föld napján.

Míg tavaly a Balatonalmádi Kommunális Kft. 100-150 tonna, addig idén 250 tonna lomot szedett össze a városban. A lomgyűjtésből élők idén még a szolgáltatót is megelőzve járták a balatonalmádi utcákat: jól összeszokott, gyorsan dolgozó csapatok dolgoztak az utcákon: pillanatok alatt szerelték szét, amire szükségük volt, sokszor szétszórt szemetet hagyva maguk után. 

A rendőrség idén is segítette a kommunális kft. munkáját, több járőrautóval járták a települést, igazoltatták, ellenőrizték a lomizókat, amiért Sallai Tibor, a kft. műszaki vezetője igen hálás.

- Kemény munka volt az elmúlt öt nap, de most már tisztán várja a város a turisztikai szezonkezdést - mondta a műszaki vezető, aki hozzátette: nemrégiben egyetemisták jelentkeztek önkéntesnek. Balatonalmádi Fűzfő felőli tópartját tisztítják meg a hét végén a hulladéktól. Az egyetemisták kesztyűt, gyűjtőzsákot a szolgáltatótól kapnak, a szemetet a kft. szállítja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!