Hírek

2009.04.27. 02:29

Turisták hada a Cuha-völgyben

Megyei körkép - A természetbarátok ismét benépesítették a Cuha-völgyet, az emberek ezúttal kizárólag vonattal keresték fel az ország egyik legszebb helyét.

Tremmer Tamás

Ennél jobbat, többet kívánni sem lehetne. Az égiek is a szervezők mellé álltak, így szombaton több mint ezren látogattak ki a Cuha völgyébe. 

A rendezvény főszervezője, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség, illetve a partnerei (MÁV-Start Zrt., Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség, Zirc és Bakonyszentlászló önkormányzata, Reflex Környezetvédő Egyesület, Magyar Turisztikai Egyesület, Bakony Turizmusáért Egyesület) kitettek magukért, hiszen a vasút ünnepnapján feledhetetlen programot kínáltak a kirándulóknak. 

A Cuha-völgyi szakasz sokak szerint az ország legszebb hegyi jellegű vasútja, amely már ideiglenes műemléki védettség alatt áll. A szervezők a Magas-Bakony legszebb részébe, az országos hírű Cuha-patak völgyének vadregényes sziklaszurdokába invitálták az embereket. 

Nem is akármilyen jármű várta őket! A helyi vasút ünnepén a MÁV legkorszerűbb motorvonata, egy dupla Siemens Desiro is fellépett , amely a napon menetrend szerint közlekedett Veszprém és Győr között. A 21. század igényei szerint épített, alacsony padlós, légkondicionált szupervonatnak nemcsak az utasok jártak a csodájára. A 82-es főútvonalon autóval közlekedők is megálltak, hogy egy fényképet készítsenek a még nem látott járműről. 

A résztvevőket a Magas-Bakony legszebb turistaútjaira szervezett túrák várták, összesen tízféle útvonalon indítottak szervezett túraprogramot a környékben. Ennek keretében szombaton nem maradt felderítetlen táj a Cuha-völgyben. Sokan csodálkoztak, amikor kiderült, hogy a tömegben salgótarjániak is vannak. Mint mondták, a vasúti ünnep miatt választották e hétvégén a bakonyi kirándulást. Azért örvendetes, hogy az ország másik felén szintén szemmel tartják a 11. számú vasúti mellékvonal, a Cuha völgye ügyét. 

A résztvevők a vasút építőiről is megemlékeztek, Zircen és Bakonyszentlászlón egyaránt emléktáblát koszorúztak. A civilek ezúttal is bizonyították erejüket. Ha továbbra is képesek életet lehelni a völgybe, nem lehet kétséges a vasútvonal sorsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!