Hírek

2009.09.14. 02:29

Bográcsos főzés - Finom cigány lecsók készültek jó hangulatban - Fotóval

Kup - Kilenc csapat versenyzett szombaton a faluház udvarán, hogy eldöntsék, melyikük tudja legfinomabban elkészíteni a cigány hagyományok alapján a lecsót.

Győrffy Árpád

A lényeg nem a verseny, hanem az együttlét, a szórakozás volt. A programot a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Sárközi Tibor szervezte közösen a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (Macifész) és a munkaügyi központ közösségfejlesztő programjában részt vevő aktivistákkal, Hellebrandt Annával, Orsós Viktóriával és Sándor Endrével


Készül a később győztes lecsó - Szórádi Ferenc (balról), Rupa Éva, Szórádi Aranka Nagyvázsonyból és Rupa László Városlődről 
(Fotó: Győrffy Árpád)

Az összesen mintegy 250 kilogramm paradicsomot, paprikát, hagymát a helyiek adták a megye közeli és távolabbi településeiről érkezett résztvevőknek. A profi cigánylecsó-főzőkkel versenybe szállt a munkaügyi központ háromtagú hölgycsapata is. 

A zsűri a legfinomabbnak a nagyvázsony-városlődi közös csapat sertéshúsos lecsóját találta, a második a németbányai Hellebrandt Jenőné, a harmadik pedig a kupi Sárközi Ábrahámné vezetésével dolgozó csapat lecsója lett. 

A zsűri szerint a munkaügyi központosok étele szintén nagyon finom volt, de ahhoz még kicsit edzeniük kell, hogy felvegyék a versenyt az igazi cigánylecsókkal.A győztesek egy hatalmas vándorserleget kaptak, amit a tervek szerint egy hasonló jövő évi versenyen megvédhetnek, vagy továbbadhatnak egy náluk is finomabban főző csapatnak.Miközben az ételek készültek, a gyerekeknek arcfestés, rajzverseny volt. 

A versenyételek végigkóstolása, elfogyasztása után közös énekléssel zárult a program, melynek megvalósulását több más mellett támogatta a helyi önkormányzat, valamint a Három Határ Kulturális és Sportegyesület is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!