Hírek

2009.11.04. 19:45

Bibliai írás a falon - Brusznyai Árpád élete és halála ma is példa

Veszprém - Húsz esztendeje beszélhetünk már Brusznyai Árpádról, de beszélhetünk-e arról, miként van az, hogy az ország sorsát ma sem a nép, hanem a nemzetközi pénzhatalom határozza meg?

Varga Domokos Péter

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre mondta ezt a várban a Brusznyai-emléktáblánál tartott megemlékezésen.

Az eseményt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) veszprémi szervezete rendezte.

Este hat órakor a Szent Mihály Bazilikában ökomenikus szertartáson emlékeztek meg az 1956-os forradalom áldozatairól, majd a két évtizede állított Brusznyai-emléktáblánál folytatódott az ünnepség.

Palkovics Imre ünnepi beszédében elmondta, 1989 előtt Brusznyai Árpád nevét említeni sem volt szabad, ő sem hallott róla 1989 végéig.

Ekkor az azóta már elhunyt Horváth Balázs cipelte el a várbeli emléktáblához, hogy így érzékeltesse, egy új kor van születőben.

Rá ez a tábla akkor úgy hatott, mint egy bibliai írás a falon. Ez volt számára a remény és a hit, ezután ismerhette meg Brusznyai Árpád mártíromságát, akinek élete és halála a görög tragédiák tömörségével mutatja meg számunkra a legnemesebb emberi jellem példáját.

Az esthez Forró Pál, a KDNP városi elnöke mondott bevezetőt. Felidézte, hogy a forradalom alatt a harcokban ötezren haltak meg, 24 ezer embert elítéltek, 200 ezren pedig kivándoroltak.

A vérbírákat, a sortüzekre parancsot adókat azonban azóta sem büntette meg senki. A gyilkosok és a bűnözők máig köztünk élnek, élvezik a nyugdíjukat.

A hatalom kettős mércével mér - fogalmazott. Megbocsáthatunk-e mi, egyszerű emberek az Isten ellen elkövetett vétségek miatt? - tette fel a kérdést beszéde végén.

Az ünnepség zárásaként felovasták a forradalom megyei áldozatainak névsorát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!