Hírek

2010.01.21. 17:56

Hitler-szobor a lakásban

Nagyvázsony - Két évre felfüggesztett fél évi börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a veszprémi bíróság azt a férfi, aki többek között önkényuralmi jelképeket töltött fel egy honlapra.

Mátételki András

A 31 éves nagyvázsonyi férfi 2008 július elején az internetes MyVIP.hu közösségi portálon regisztrált személyes adatlapjára szélsőséges neonáci jelképeket, valamint szélsőjobboldali, önkényuralmi jelképeket ábrázoló fotókat töltött fel. Ezt a portált folyamatosan több mint kétmillió tag használja – állapította meg a bíróság.

A férfinél tartott házkutatáskor többek között találtak egy birodalmi sast és horogkeresztet ábrázoló fém jelvényt, egy üveg "Sieg  heil!" feliratú vörösbort, Adolf Hitlerről készült mell- és egészalakos kis szobrot, Náci jelvények című könyvet, Magyar harcos feliratú öntapadós jelvényt. A lakásán lefoglalták a bűnüldözők a vádlott számítógépes konfigurációját, valamint 176 CD és DVD lemezt. A szakértő ezekről megállapította, hogy a lemezeken lévő anyagok nem eredeti játékok és programok, azok szerzői jogvédelem alatt állnak. A másolással a nagyvázsonyi illető 25 sértettnek (a szerzői jog tulajdonosainak) több mint egymillió forintos kárt okozott.

A tárgyaláson a férfi elismerte azt is, hogy tavaly nyáron a közeli lőtéren talált egy golyós vadásztöltényt és két céllövő töltényt, valamint két műanyag dobozban 435 gramm lőport. Utólag tudta meg, vallotta, hogy ezeket le kellett volna adnia a rendőrségen. Védekezésül azt is elmondta, hogy nyaranta a Balaton-parton tetoválóként dolgozik, ahol kértek már tőle Adolf Hitler ábrát. Ezeket a képeket azért tette fel az internetre, hogy bizonyítsa művészi képességeit. Hozzátette: mindig érdekelte a második világháború. A számítógépes letöltésekkel kapcsolatban azt jegyezte meg: úgy tudta, hogy saját használatra lehet letölteni játékokat, programokat.

A Veszprémi Városi Bíróságon dr. Tóth Györgyi bíró bűnösnek mondta ki a férfit csekély mennyiségű lőszerrel visszaélés bűntettében, önkényuralmi jelképek nagy nyilvánosság előtti folytatólagosan elkövetett használatának, valamint szerzői jogok megsértésének vétségében, ezért hat hónapi börtönbüntetésre ítélte, aminek a végrehajtását két évre felfüggesztette.

Az ügyész nem vett részt a tárgyaláson, ezért csak az ítélet kézhezvétele után dönt arról, hogy tudomásul veszi vagy fellebbez a döntés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!