2010.03.13. 18:19
Gróf Széchenyi István és a somlai bor
Devecser - A legnagyobb magyar halálának közelgő 150. évfordulójára (1860. április 8.) készülve azt kutattam, hogy a nemes gróf mennyire kedvelte a somlait, a nászéjszakák borát.
Széchenyi a harmónia és az egészség jegyében a borral kapcsolatban a mértékletesség híve volt.
Kedvelte a soproni, badacsonyi és a somlai borokat, de legkedvesebb a Tokaji Aszú volt számára. A néhai miniszterelnök Antall József: A Dunántúl remetéje - a Somló című tanulmányában megemlíti az Ő nevét is, mint aki rajongója volt a híres somlai bornak.
Valamikor a Somlón - akárcsak hazánk más szőlővidékein is - általában sok szőlőfajtát telepítettek,ezért bora sem lehetett egységes.
Széchenyi a "Hitelben" már a típusos borok bevezetését sürgette,ami a somlai gazdák körében nagy forrongást idézett elő. Később mindenütt komoly jelszóvá lett: a "típus szőlő -típus bor"! A Világ című könyvében pedig arról értekezik,hogy a magyar hegyi boroknak egyenrangú vetélytársai lehetnek a megfelelően kezelt homoki borok.
Sokrétű tevékenysége mellett szorgalmazója volt a szőlőtermesztésnek és a bortermelésnek. Hittel vallotta maga is: "A bor mindig Isten teremtménye: az ember csak elkészíti, hozzáadhatja saját művészetét, ősöktől ellesett tudományát, meg saját szívét, lelkét."