Hírek

2010.03.29. 13:18

Ki állhat a moszkvai terrortámadás hátterében?

Moszkva -"A terroristákat meg fogják semmisíteni" - jelentette ki hétfőn a moszkvai metrómerényletre reagálva Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. De kik követhették el a terrortámadásokat? Az orosz biztonsági szolgálat és külföldi szakértők egybehangzóan az észak-kaukázusi konfliktussal hozzák összefüggésbe a robbantásokat.

MTI

Az elsődleges verzió szerint a terrorcselekményeket olyan csoportok követhették el, amelyeknek közük lehet az észak-kaukázusi térséghez, tájékoztatta hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz elnököt Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója. Bortnyikov szerint a két terroristanőnek, akinek holttestét a helyszínen megtalálták "köze volt az Észak-Kaukázusban található lakóhelyekhez".

A CNN amerikai hírtelevízió úgy értesült, hogy az egyik, általa meg nem nevezett csecsen terrorszervezet egy internetes portálon magára vállalta a merényletet.

Nagyon valószínű, hogy a terrortámadást a Doku Umarov vezette Kaukázusi Emirátus nevű hálózat hajtotta végre, amely egy iszlám állam megalapítását tűzte ki célul az Észak-Kaukázusban, s amely elsősorban Csecsenföldön, Ingusföldön és Dagesztánban fejti ki tevékenységét - vélekedett Henry Wilkinson, a londoni Janusian Security Consultants szakértője. Wilkinson szerint a támadást, amely feltehetően bosszú volt vezető terroristáknak az múlt hónapokban történt megsemmisítése miatt, feltehetően a Rijád-asz-Szálihín Mártírbrigád követhette el.

Doku Umarov az elmúlt hónapokban kétszer - december 28-án és február 14-én - is azzal fenyegetőzött, hogy 2010-ben az észak-kaukázusi térségből "kiterjeszti a hadműveleti területet", és saját városaikban, utcáikon, otthonaikban támadja majd meg az orosz civileket - emlékeztetett Ben Venzke, az amerikai Intelcenter terrorszakértője.

Az öngyilkos terroristanők bevetése emlékeztet egy korábbi, csecsen terroristák által megszervezett moszkvai metrómerényletre - mutatott rá Jonathan Eyal, a brit Royal United Services Institute munkatársa. Szerinte a női merénylők összefüggésbe hozhatók a Fekete Özvegyekkel, vagyis a csecsen nők egy feltételezett csoportjával, aki elvesztett férjeikért vagy fivéreikért kívánnak bosszút állni.

Eyal úgy véli, hogy a merénylet direkt kihívás Putyin miniszterelnöknek. A legtöbb szakértő mindazonáltal óvatosan fogalmaz, mivel a "csecsen kapcsolatra" egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték.

Az Interfax orosz hírügynökség összefoglalója szerint Moszkvában legutóbb 2004. augusztus 31-én a Rizsszkaja metróállomás közelében követtek el hasonló merényletet. Akkor az utasok közül tízen vesztették életüket, köztük az öngyilkos merénylőnő és Nyikolaj Kipkejev, a "karacsevszki dzsamat" (gyűlés) vezetője. A merényletben 300-an sérültek meg.

Előzőleg 2004. február 6-án az Avtozavodszkaja és a Paveleckaja metróállomás közötti szakaszon robbant pokolgép. 42 ember - beleértve a merénylőt - meghalt, mintegy 250 pedig megsebesült.

2000. augusztus 8-án a moszkvai Puskin tér gyalogos aluljárójában követtek el robbantásos merényletet; 13 ember életét vesztette, mintegy százan pedig megsérültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!