Hírek

2010.11.06. 07:08

Közöttünk élő jó emberek

Veszprém – Az ismeretlen jó emberek tiszteletére helyeztek el emléktáblát az egyik Jókai utcai ház homlokzatán pénteken délután.

Mátételki András

Molnár Margit, a Józan Ész Társaság elnöke üdvözölte az ötletadót, Heller Ágnes filozófust, aki az egybe gyűlteknek arról beszélt, hogy sok olyan emlékművel találkozott életében, amely az ismeretlen katonáknak állított emléket, akik életüket áldozták másokért.

- Számtalan jó ember él közöttünk, akiket csak szűkebb környezetük ismer, akik nem a nyilvánosság előtt cselekednek példásan. A filozófus emlékezetett arra, hogy a koncentrációs táborok túlélői naplójukba sokszor azt jegyezték be, hogy életüket a jó embereknek köszönhették, az ő kedvükért maradtak életben.

Személyes emléket is felidézett: az Auswitzba deportált apja a vonatból kidobott egy cédulát, amelyen hazaüzent a családjának. Valaki megtalálta a papírdarabot, majd borítékba téve elküldte nekik.
- Fontos, hogy az egyik ismeretlen ember segítse a másikat önzetlenül - hangsúlyozta a filozófus. - Ezért lenne jó, ha nemcsak Veszprémben, hanem az ország más településén is megemlékeznének a több százezer ismeretlen jótevőről.

Ezt követően Molnár Margit és Heller Ágnes leleplezte a márványtáblát, amelyen ez áll: „Az ismeretlen jó ember egyszerűen, magától értetődő csönddel teszi azt, amire a többiek csak handabandával és rezesbandával kaphatók.”

Este Heller Ágnes előadást tartott a Lovassy gimnáziumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!