Hírek

2010.12.16. 05:48

Eltűnt személyek és tűzfészkek után kutatnak a labradorok

Veszprém - Másfél éve, hogy a Herendről bejáró, a megyeszékhely tűzoltóságán szolgáló Hirschl Jánost mindig elkísérik hűséges négylábú társai. Ha éppen nem kell gazdájuknak tüzet oltani, gyakorolhat a kutyusokkal a laktanya pincéjében.

Mátételki András

Mindkét eb a közelmúltban nemzetközi vizsgán vett részt. A koromfekete Bárónak sikerült, az aranyszőrű Nétusz sérülése miatt kicsúszott a szintidőből, így nem kapta meg a minősítést.

- Mindkét kutyám labrador fajta, barátságosak, ezen kívül speciális feladatokra készíthetők fel - magyarázza a főtörzsőrmester. - Belőlük kitűnő vakvezető kutya nevelhető, de akár remek vadászokká vagy vízi mentőkké is válhatnak. Ugyanis ezek az ebek, az úgynevezett puhaszájúak közé tartoznak, azaz sem állatnak, sem embernek nem roppantják el a csontját. Van ahol kábítószer, robbanóanyag vagy eltűnt személyek keresésére képzik ki őket. Én ez utóbbira készítem fel a majd két éves Nétuszt. Báróból, remélem, jó tűzvizsgáló lesz. Neki majd oltás után kell bemennie a leégett házakba, s megkeresnie az égésgyorsító anyagokat, például a benzint, petróleumot, hígítót, gázolajat. Így kiderülhet az, hogy nem véletlenül lobbant lángra az otthon... A tűz fészkének meglelésével ő majd megkönnyíti a tűzvizsgáló kollégáim munkáját. Addig persze még sokat kell gyakorolnunk.

Jászberényben nemrég mindkét eb ott volt azon a kutyás versenyen, amelyen többek között német és japán szakemberek bíráskodtak. Mintegy száz csahos küzdött a "diplomáért". Mindenki a fegyelmező gyakorlattal kezdte. Ezek között szerepelt olyan feladat is, hogy a gazdától távol fekvő kutya meg sem moccanhatott, amikor két lövés eldördült mellettük. Parancsra kellett bemenniük idegen kutyák és emberek közé, ahol bizony alaposan ki voltak téve a szaglászás kísértésének. Az is érdekes próbatétel volt, amikor gazdijuk átadta őket egy idegen személynek: nem ugorhattak ki az "új" gazda öléből. Az ügyességi feladatok sem voltak könnyűek: a legkülönbözőbb tárgyakon kellett átverekedniük magukat úgy, hogy például ne álljanak le játszani a műanyag flakonokkal. Ezt a két feladatot Báró közepesen, Nétusz kiválóan teljesítette.

- Az utolsó gyakorlat a személykeresés volt egy erdőben. Cikcakkban kellett velük menni, úgy, hogy egy tenyérnyi helyet sem hagyhattak ki a kutatásból. Báró félúton egy bozót mögött megtalálta az elbújt személyt, viszont a sántikáló Nétusz kicsúszott a szintidőből, ezért ő jövőre újra próbálkozhat. A verseny után kiderült: nem izomhúzódása volt neki, hanem a jobb lábában elszakadt a térdszalag, s csúnyán lekopott a porc a térdízületén, mellette már fekélyes gyulladás alakult ki. Egy hét múlva megműtötték, most lábadozik, s csak a következő év elején folytathatja a gyakorlást. Bárónak jövőre már két személyt kell megtalálnia. Mint tűzkeresőt viszont csak Ausztriában tudom levizsgáztatni a következő évben.

Idővel, ha levizsgáznak a kutyák, szívesen elmennek a megye bármely pontjára, ahol a segítségükre szükség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!