Hírek

2011.01.06. 08:35

Nem kaptak részletfizetési lehetőséget

Herend - A tervezett inflációt meghaladó mértékben emelkednek az ivóvízért és a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díjak a képviselő-testület múlt évi utolsó ülésén hozott döntés szerint.

Győrffy Árpád

A szolgáltató, a Bakonykarszt Zrt. javaslatára támaszkodó előterjesztés szerint a magasabb emelésre többek között azért van szükség, mert a bonyolultabbá váló vízkezelési technológiák, a folyamatosan szigorodó vízminőségi és biztonságtechnikai előírások egyre nagyobb anyagi terhet jelentenek a társaságnak, illetve a szolgáltatási díjak üzemeltetési, karbantartási költségtartalmának a növekedése már évek óta nem fedezi a szükségletet. A képviselők által támogatott javaslat szerint az ÁFA nélkül számított ivóvízszolgáltatási díj 4,8 százalékos növeléssel 222,80 forint, a 6,48 százalékkal megemelt szennyvízszolgáltatási díj 274,80 forint lett köbméterenként. Az ivóvíz szolgáltatás alapdíja nem változik. A szennyvíztisztítás és elvezetés díjába beépített fejlesztési díjhányad nyújt fedezetet a
 
Kossuth utcai magántelkeken húzódó szennyvízfőgyűjtő kiváltásának idei elvégzésére. A beruházás megvalósulásával az önkormányzat éves szinten 7-800 ezer forint szennyvízdíj átvállalása alól fog mentesülni.
 
A képviselők megtárgyalták és elfogadták az önkormányzat gazdálkodásának háromnegyedéves állásáról szóló beszámolót is. A Vajai László polgármester által beterjesztett anyag szerint a mintegy 600 milliós költségvetés kiadási oldala az első kilenc hónapban 71,4 százalékosan, a bevételi 70,1 százalékosan teljesült. A költségvetés hiánya a harmadik negyedév végén 60,5 millió forint volt. A város helyzetét sok más mellett rontja, hogy a forráshiány miatt kért ÖNHIKI támogatás előlegeként megkaptak és felhasználtak 17,5 millió forint. Ám a támogatás végül ennek alig tizede lett. Most nem elég, hogy a különbözetet vissza kell fizetniük, ehhez a törvényben biztosított részletfizetési lehetőséget sem kapták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!