Hírek

2011.02.23. 15:49

Az egész nemzet alkotmánya

Pápa - A Fidesz világosan megmondta már korábban is, gyökeres változásokat akarunk, új helyzetet kívánunk létrehozni és felépíteni, amiben egyértelműen benne van, hogy Magyarországnak új alaptörvényre van szüksége.

Polgár Tibor

Többek között ezt hangsúlyozta Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke, Fideszes országgyűlési képviselő, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság tagja kedd délután a pápai JMK-ban tartott lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.

Hozzátette, nincs alkotmányozási kényszer, hanem alkotmányozási lehetőség van, amit az emberek megteremtettek, így az egyébként az alkotmányba belefoglalt ideiglenesség végre megszűnhet.

- Ennek az alkotmánynak bizonyos védelmeket is biztosítani kell. Az egyik ilyen védelem, ami garantálja az ország kormányozhatóságát az által is, hogy a költségvetésre vonatkozóan tesz bizonyos megállapításokat. Ezek olyan kényszerek elé állítják a mindenkori kormányt és az önkormányzatokat, amiket meg kell tartani. Elég csak az adóssághalmozás megakadályozására gondolni, de a termőföld és az élő vizeink védelmét az alkotmányban is garantálni kell. Először a nemzetnek kell megfelelni, minden más csak ez után jöhet, így az Európai Unió felé történő kötelezettség is. Fel vagyunk készülve az alkotmányozásra, nyitottak vagyunk az ellenzéki pártok felé is az együttműködésre, ami a mi koncepciónkkal összefér, azt elfogadjuk. Ez a magyar nemzet alkotmánya lesz, hosszútávon szolgálja majd az országot, reményeim szerint történelmi hivatást fog betölteni. Az alkotmánynak szilárdan tartalmazni kell, hogy a magyar alkotmányos rendnek az önkormányzatok az egyik meghatározó bázisát és alapját jelentik - fogalmazott a kisgazda politikus, aki kitért az időközi pápai választásokra is.

- Az elmúlt hosszú esztendők alatt a pápaiak meggyőződhettek róla, hogy a városban olyan dolgok történnek, amik néha országos szinten is példa értékűek. Gondoljunk csak a pápai húsüzem megmentésére. Pápán beigazolódott, hogy egy jól működő önkormányzat képes munkahelyeket megőrizni, ami hallatlanul fontos. A városban fenn kell tartani azt a fajta szilárd és biztos városvezetést, ami eddig a pápaiaknak csak használt - hívta fel rá a figyelmet Turi Kovács Béla.

A sajtótájékoztatón dr. Áldozó Tamás Pápa alpolgármestere, a Fidesz polgármesterjelöltje is felszólalt.

- Amióta a rendszerváltás megtörtént, minden párt programjában az új alkotmány megalkotása evidens helyen szerepel, minden párt alkotmányozásra készül. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a pártok tarsolyában egy kiforrott alkotmánykoncepciónak kell lennie. A mostani vitáknak nem kellene másról szólni, mint ezeknek a kiforrott koncepcióknak az összehasonlításáról, a különbségek feloldásáról, pozícionálásáról. Ehelyett az látszik, hogy számomra furcsa módon vannak olyan képviselők, akik egy hosszú időre szóló alkotmány megalkotásában nem akarnak részt venni - mondta el dr. Áldozó Tamás.

A lakossági fórumon részt vett dr. Kovács Zoltán, a megyei kormányhivatal vezetője, és Papp Tamás, a megyei közgyűlés tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!