Hírek

2011.02.14. 14:20

Lekoppintották a lopakodót?

Berlin - Balkáni katonai szakértők nem tartják kizártnak, hogy Kína az 1999-ben Szerbia fölött lelőtt amerikai Stealth (Lopakodó) bombázógép darabjait is felhasználta saját, az ellenséges radarok számára láthatatlan harci gépének kifejlesztésekor - írta a minap a Die Welt.

MTI

A koszovói háború kitörése után pár nappal figyelemreméltó sikert ért el a jugoszláv légvédelem: 1999. március 27-én Belgrád közelében rakétával lelőtték a Lockheed gyár legendás F-117 típusú bombázójának egy példányát. Megrökönyödött NATO-szóvivők puszta szerencsének minősítették a kínos veszteséget. A lelőtt repülőgép roncsa körül helyi ócskavas-kereskedők mellett hamarosan megjelentek külföldi katonai attasék is, akik 20-50 német márkáért vettek roncsdarabokat. A kínaiak szemében az F-117 lakkozásának technológiája lehetett a legérdekesebb, ebből meríthettek ötletet saját lopakodó bombázójuk, a J-20 kifejlesztése során  vélekedik Davor Domazet Loso, a horvát hadsereg korábbi főparancsnoka.

A Lockheed gépével ellentétben a kínaiak nem őrzik féltett titokként új harci repülőgépüket: a J-20 január 11-i próbaútjáról készült fényképek tíz nappal később már megjelentek a pekingi katonai folyóiratok címlapján. Az Ordnance Weekly még kihajtható és falra akasztható mellékletet is közölt a J-20 bombázóról. Szakértők szerint a gép ugyan még messze van amerikai és orosz vetélytársainak a színvonalától. Európához képest azonban Kína nincs nagyon lemaradva, hiszen ott egyedül Franciaország rendelkezik hasonló repülőgéppel.
 
Kína visszautasította azokat a jelentéseket, miszerint a technológiát az 1999-ben lelőtt amerikai bombázóból merítette. Hszü Jung-lin (Xu Yongling) berepülő pilóta  azt állította, hogy Kína a J-20 gyártásakor saját innovatív technológiát fejlesztett ki. A hangsebességnél gyorsabb gép manőverező képessége fejlettebb, mint az F-117-esé, amely már a lezuhanáskor elavultnak számított - így a pilóta. Hszü szerint hazája aligha lett volna képes a roncsok alapján kidolgozni az amerikaiak által alkalmazott, sugárvisszaverő lakkréteget.

Címkék#lopakodó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!