Hírek

2011.06.14. 17:25

Kezdődik a szúnyogirtás

Balaton - Amennyiben az időjárás engedi, szerdán megkezdődik az idei első regionális kiterjedésű szúnyogirtás a Balatonnál.

Győrffy Árpád

Mint Sáringer-Kenyeres Tamás, a munkát irányító szakértői csoport vezetője kérdésünkre elmondta, az önkormányzatok szorgalmazták az irtás mielőbbi megkezdését.

 

 

A szúnyogok száma egyébként a Balatonnál idén elmarad a megszokottól, de van annyi, hogy indokolt az akció. A permetezést a tó körül egy 250 méter széles sávban végzik el azokon a területeken, amik nem esnek tiltás alá. A szabályok szerint a Balatontól számítva egy 25 méteres sávot ki kell hagyniuk. A permetezés a közvetlen parti települések mellett kiterjed Zalakarosra és Hévízre is, de nem terjed ki, illetve nem is terjedhet ki az árvaszúnyogokra, amik a víz felett élnek és fontos szerepük van a Balaton tápanyagterhelésének a csökkentésében.

A permetezést végző merevszárnyú repülő a siófok-balatonkiliti repülőtérről és Balatonkeresztúrról száll fel. Az akció időzítésével szigorúan tartani kell a méhészeknek jelzett időpontokat, hogy el ne pusztítsák a virágot gyűjtő rovarokat. Amennyiben az időjárás megakadályozná a munkát, a hét második felében végzik el. Sáringer-Kenyeres Tamás elmondta, hogy rövidesen sor kerülhet a korábbra tervezett biológiai irtásra is, ami a szúnyogok lárváit pusztítaná el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!